szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalosan is kimondták, győztek az igenek, engedélyezni kell az azonos neműek házasságát.

Nyugat-Európában utoljára itt törölték el a homoszexuálisok nemi kapcsolatát bűncselekménynek minősítő törvényt, s 22 évvel ez a világon az első olyan ország, ahol népszavazással hagyták jóvá az azonos neműek házasságát.

Kora délután mindkét oldal kijelentette, elsöprő győzelmet aratott az igenek száma. Azaz a tradicionális, keresztény országban törvényesítik az azonos neműek házasságát. A hivatalos végeredmény szerint a szavazók 62,1 százaléka mondott igen az azonos neműek házasságára.

Donal Traynor és Joseph Bowlb ír meleg pár dungarvani házukban 2015 májusában
©

Leo Varandkar, aki ír képviselőként először vállalta fel, hogy homoszexuális úgy fogalmazott, Dublinban több mint 70,4 százalékos az igenek aránya, és 60 százalékos volt a részvétel. Ám a többi városban is nagy arányban vannak azok, akik engedélyeznék a melegházasságot.

"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - jelentette ki David Norris, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a melegjogok érvényesüléséért.

A törvényhozásban egyébként elsöprő többsége van az igennek, 164 képviselő támogatja a melegházasságot, s csak ketten ellenzik. Az igen-tábornak jelentős lendületet adott, hogy Daniel O'Donnel, a legismertebb ír country zenész is támogatja a melegházasságot. Az ellentábor természetesen nem adta fel a harcot. Az utolsó napokban a nem-pártiak látványosan fokozták aktivitásukat: akadnak, akik a gyermekeket féltik a meleg szülőktől, mások azt hangsúlyozzák, elégnek tartják a melegek partnerkapcsolatát hivatalosnak elismerő szabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével