szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zimbabwe kérni fogja az amerikai fogorvos kiadatását, aki orvul megölte Cecilt, az ország népszerű állatát – jelentette be pénteken a vadvédelmi miniszter. Oppah Muchinguri hararei sajtóértekezletén azt mondta, hogy Zimbabwében akarják felelősségre vonni a férfit, mivel megsértette az ország törvényeit.

"Sajnos már túl késő van ahhoz, hogy letartóztassuk a külföldi orvvadászt, mivel már visszatért hazájába. Felszólítjuk az illetékes hatóságokat, hogy adják őt ki Zimbabwének, hogy elszámoltatható legyen" – mondta az illetékes.

A folyamatban lévő vizsgálatok azt mutatják, hogy ezt az orvvadászatot jól megszervezték, és jól megfizették – tette hozzá.

A zimbabwei hatóságok és a természetvédők szerint az oroszlánt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét július elején éjszaka egy állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Mark Palmer amerikai fogorvos megsebesítette, de a sebzett állattal csak 40 órával később, puskával végzett, miután sikerült újra ráakadnia. A jeladós nyakörvet, amelyet az oxfordi kutatócsoport tett fel az oroszlánra, megpróbálták megsemmisíteni, de mivel nem tudták, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták. Az állat illegális kilövéséért állítólag 50 ezer dollárt fizetett.

Az arizonai székhelyű, külföldi vadászatokat szervező Safari Club International illetékese csütörtökön bejelentette, hogy Mark Palmer tagságát felfüggesztette a zimbabwei oroszlán megölése miatt. "Elítéljük a törvénytelen és etikátlan vadászati praktikákat, csak a törvényes vadászati szabályokat támogatjuk, és azokat, akik betartják ezeket a szabályokat – közölte a szervezet, amelynek világszerte 47 ezer tagja van.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a minnesotai fogorvos az oroszlánt összeesküvés részeként ölte-e meg, amelynek résztvevői megpróbálják kijátszani a vadállatok illegális kereskedelmére vonatkozó amerikai törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

Így költené el a kormány a válságkezelésre érkező hatezer milliárd forint EU-pénzt

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő