szerző:
hvg.hu

Rendkívüli havazás Amerikában

©

Már az USA tíz szövetségi államában rendeltek el szükségállapotot a kivételes havazás miatt, és szombaton délig 8300 járatot töröltek, az utasok a repülőtereken rekedtek. A Jonas névre keresztelt téli vihar akár 75 centiméteres – az 1922-es történelmi rekordot is meghaladó - hóval is boríthatja a fővárost, Washingtont, ahol a hétvégére leállították a tömegközlekedést, ami az országban New York után a második legkiterjedtebb. Az amerikai kormánygépezet pénteken leállt, Barack Obama elnök a Fehér Házban maradt. Fehér takaró alá kerül New York is, ahol Bill de Blasio polgármester arra kérte az autósokat, ne menjenek az utakra, amelyeket 35-40 centiméteres hó is boríthat, ha a vihar lecsap. De Blasio azt is közölte, hogy a nyolcmilliós metropolis útjain 1800 hókotró és 579 sószóró dolgozik majd, utóbbiak 300 ezer tonna sót terítenek majd el.

A rendkívüli helyzet legalább 50 millió embert késztethet arra, hogy ne mozduljon ki a házából, és a kivételes időjárási jelenségre készülve a megelőző napokban mindenki alaposan bevásárolt vízből és alapvető élelmiszerekből. Több helyen készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárdát, Kentuckyban hóban rekedt autósokat kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!