szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazságtalan Bill Clinton volt amerikai elnök kijelentése arról, hogy Lengyelország Putyin-féle vezetőséget akar – közölte a lengyel külügyminisztérium kedden. Hozzátette ugyanakkor: tudja, hogy a volt elnök szavai nem tükrözik Washington hivatalos álláspontját.

Bill Clinton véleménye nem igazságos, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot – mondta Rafal Sobczak, a lengyel külügy sajtótitkára. Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Az Egyesült Államok volt elnöke egy hétvégén tartott kampánybeszédében azt mondta: Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás. Hozzátette, hogy a két ország Putyin-féle vezetőséget akar.

Előzőleg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter visszautasította a volt amerikai elnök szavait, és elfogadhatatlannak nevezte a magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülését. Azt mondta: senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.

Szijjártó Péter kifejtette: nyilvánvalóan Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről. "Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket" – fogalmazott.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete újságírói kérdésre azt válaszolta egy keddi rendezvényen: Bill Clinton magánemberként mondta, hogy a magyaroknak elegük lett a demokráciából és Putyin-féle tekintélyelvű diktatúrát akarnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző