szerző:
MTI

Újabb francia település, a korzikai Sisco tiltja immár az egész testet elfedő fürdőruha viselését. A szigeten szombaton muszlim családok támadtak helyi fiatalokra, akik fotókat készítettek a strandon. Később még több korzikai sietett a helyiek védelmére, ebből lett a tömegverekedés.

Cannes és Villeneuve-Loubet után a korzikai Sisco is betiltotta hétfőn a burkini, az egész testet elfedő fürdőruha viselését.

Az intézkedést Ange-Pierre Vivoni polgármester azzal indokolta, hogy az emberek provokálva érzik magukat "ilyen dolgok miatt", és a tilalom nem a muszlimok, hanem a fundamentalizmus ellen irányul. A fundamentalistákra utalva közölte: "semmi keresnivalójuk itt".

A hétvégén három észak-afrikai muszlim család összeverekedett helyiekkel, beszámolók szerint azért, mert a helyiek felvételeket kezdtek készíteni a burkiniben fürdő családtagokról. A dulakodásból végül tömegverekedés lett.

©

A polgármester a France Info francia hírrádiónak azt állította: a szombat esti incidenst nem lehet a burkinivel összefüggésbe hozni, az történt, hogy "fiatal korzikaiak turistákat vettek védelmükbe, akik békésen felvételeket készítettek a tájról".

A polgármester azt is hangoztatta, hogy a Sisco lakosai félelemben élnek, sok a provokátor, és "egy puskaporos hordón ülünk".

Cannes-ban a tiltó intézkedést "a Francia Köztársaság alapját jelentő szekularizmussal", Villeneuve-Loubetben pedig higiéniai okokkal indokolták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!