szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes egyházkerületekben a 15 százaléknál is nagyobb volt az állítólagos szexuális bűnözők aránya a katolikus papok között. De az egyik rendben a 40 százalékot is elérte a gyerekmolesztálással gyanúsított papok aránya.

Óriási botrány van az ausztrál katolikus egyházban: a frissen nyilvánosságra hozott statisztikák szerint 1950 és 2010 között az ausztrál katolikus papok 7 százalékát vádolták gyerekmolesztálással, illetve – bántalmazással – adta hírül a Guardian.

1980 és 2015 között összesen 4444 gyermek vált bizonyíthatóan az áldozatukká. Az átlagos zaklatási életkor a lányoknál 10 és fél, a fiúknál kevéssel több mint 11 és fél év volt.

Az elborzasztó adatokat tartalmazó dokumentumot hétfőn hozta nyilvánosságra a gyerekbántalmazás elleni hatóságok működését vizsgáló bizottság. Egyes egyházkerületekben a 15 százaléknál is nagyobb volt az állítólagos szexuális bűnözők aránya a katolikus papok között. De az istenes Szent János alapította Irgalmasok közösségben a 40 százalékot is elérte a gyerekmolesztálással gyanúsított papok aránya.

Olyan iskolaalapító rendek körében, mint a Keresztény testvérek vagy a Szent Marcell alapította rend, szintén igen gyakori lehetett a gyerekek szexuális bántalmazása (a tagok 22, illetve 20 százaléka lehetett érintett). Két másik rendben is a papok 20, illetve 17,2 százaléka követhetett el szexuális bűncselekményt.

A zaklatások több mint ezer intézményben történtek meg, 93 egyházi hatóság vizsgálta a vádakat. Az elkövetők közül 1900-nak vált ismertté a neve, további ötszázan azonosítatlanul maradtak.

A bizottsági jelentéshez a katolikus egyház nem adott adatokat a molesztálással vádolt egyháztagokról, bár a testület szeretett volna több információt arról, hogy az egyház hogyan kezelte ezeket az ügyeket. 2014 nyarán azonban azt a választ kapták, hogy a kért információk átadása nem lehetséges és nem is lenne helyes.

Gail Furness bizottsági elnök úgy fogalmazott, "a gyerekeket elhanyagolták, vagy ami még rosszabb, büntették. Az állításokat nem vizsgálták ki. Az érintett egyházi személyeket áthelyezték. Új gyülekezetük vagy közösségük semmi sem tudhatott a múltjukról. Az erről szóló iratokat kidobták vagy megsemmisítették".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!