szerző:
MTI / hvg.hu

A 72 áldozat, köztük mintegy 20 gyerek mind hasonló tüneteket mutatott, és végül megfulladtak. A szír kormány szerint a lázadók fegyverraktárában volt a méreg, de Oroszország kivételével ezt senki nem hiszi el.

A Szíriában kedden végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás áldozatain idegméregre utaló tüneteket azonosítottak – adta hírül szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Oroszország kivételével szinte mindenki a szíriai kormányt gyanúsítja a támadással.

"A vegyifegyver-támadás valószínűségét növeli a külső sérülések hiánya, és az egymást gyors ütemben követő tünetek hasonlósága, amelyek végén a halál leggyakoribb oka a fulladás" – írta a WHO, amelynek szakértői ennek megfelelően állapították meg a kezelés mikéntjét.

Szerdára hetvenkettőre emelkedett a keddi feltételezett vegyifegyver-támadás halálos áldozatainak száma az észak-szíriai Hán Sejkún településén – állította a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdán. Más források korábban száznál több halálos áldozatot említettek. Az OSDH úgy tudja, hogy húsz gyerek és 17 nő van a 72 halott között. Az Egészségügyi Világszervezet tudomása szerint 70 ember életét követelte a támadás, amelyben több százan megsérültek.

Az Al Jazeera által közzétett sokkoló felvételeken az látszik, ahogy az áldozatok, köztük nők és gyerekek az utcán fekve kapkodnak levegő után, miközben vízzel próbálják lemosni róluk a mérgeket. A beszámoló szerint az áldozatok fulladoztak, hánytak, habzott a szájuk, eszméletüket vesztették, többen vért köptek, és görcseik voltak.

©

A szíriai hadsereg nyilatkozatban tagadta vegyi fegyverek alkalmazását. Damaszkusz hivatalos közlése szerint csakis hagyományos fegyvereket vetettek be, ám az egyik támadásban megsérült egy, a lázadók birtokában lévő, vegyi fegyvert tartalmazó tartály. Moszkva azt állítja, hogy a kormányerők a felkelők egy nagy fegyverraktára ellen hajtottak végre légicsapást, amelynek területén olyan műhelyek voltak, ahol mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő. Oroszország szerint innen szabadulhattak el a harci gázok.

A nemzetközi közösség több tagja viszont a keddi támadást Damaszkusz számlájára írja. Az Egyesült Államok szerint a szíriai légierő szarinnal bombázta Hán Sejkún környékét. Boris Johnson brit külügyminiszter szavai szerint ugyanakkor a vegyi fegyverekkel elkövetett támadás minden bizonyítéka az Aszad-rezsimre mutat. Johnson nyilatkozatában teljes mértékben elképzelhetetlennek tartotta, hogy Bassár el-Aszad elnök vezetésével folytatódjon az élet Szíriában, egy olyan kormány mellett, amely saját polgárai ellen vet be tiltott fegyvereket.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter közleményben sürgette Oroszországot és Iránt már kedden, a szíriai Idlíb tartományban történt gáztámadást követően, hogy gyakoroljon nyomást a damaszkuszi kormányra. Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek el kell számolnia a rendszere által végrehajtott gáztámadással. Hozzátette, hogy mind Oroszország, mind Irán – mint az Asztanában kialkudott tűzszünetért garanciát vállaló két állam – erkölcsi felelősséggel is tartozik a gáztámadásért. Tillerson a jövő héten Moszkvába látogat, ahol várhatóan szintén napirendre kerül a szíriai helyzet.

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint nagyon valószínű, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének legmagasabb szintjén határozták el a vegyi fegyver keddi bevetését Szíriában – értesült a Háárec című újság szerdán. Izraelben úgy vélik, hogy a támadás célja a fegyveres ellenzéki csoportok elleni fenyegető üzenet volt, és a döntés az Aszad-rezsim növekvő önbizalmán alapult. Izrael szerint a rezsim birtokában a vegyi- és biológiai fegyverek tilalmáról született 2003-as egyezmény után is maradtak titokban vegyifegyver-készletek, köztük szarin ideggáz.

2013-ban a megállapodás keretében felszámolták a vegyifegyver-arzenált előállító infrastruktúra döntő többségét, de Szíria az utóbbi hónapokban az izraeli szakértők szerint megpróbálja újjáépíteni a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős tudományos szervezetét, és igyekszik újraindítani ezen fegyverek gyártását. Jeruzsálem szerint egyelőre nem világos, hogy mindez Aszad pártfogóinak, Iránnak és Oroszországnak a jóváhagyásával történt-e.

Elfogadhatatlannak nevezte a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott légicsapást Ferenc pápa is szerdán a Szent Péter téri általános audiencián, békét és humanitárius segítséget sürgetve a térség számára. Ferenc pápa kijelentette, hogy "elborzadva" követi a Szíriában zajló eseményeket, és határozottan elítéli az Idlíb térségében történt "elfogadhatatlan tömeggyilkosságot", amelyben több tucat ember halt meg, közöttük gyermekek is. A katolikus egyházfő hozzátette, imádkozik az áldozatok családtagjaiért.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rogánék házasságáról olyan dolgokat is megtudtunk, amit nem akartunk

Rogánék házasságáról olyan dolgokat is megtudtunk, amit nem akartunk

Ukrajna nem törli el a nyelvtörvényt

Ukrajna nem törli el a nyelvtörvényt

Narancsízű étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes

Narancsízű étrend-kiegészítőt árul a Borkai-utódnak szánt fideszes

Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Timothy Garton Ash: Orbán a hatalomban és a vagyonban érdekelt

Belehúz az Apple, iPaden és iPhone-on is kiterjesztett valósággal újíthatnak

Belehúz az Apple, iPaden és iPhone-on is kiterjesztett valósággal újíthatnak

Archie-ról egy eddig nem látott képet tett közzé Harry herceg és Meghan Markle

Archie-ról egy eddig nem látott képet tett közzé Harry herceg és Meghan Markle