szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy évvel Orbán Viktor után most a befektetési guru győzködte a briteket az egyik legnagyobb bulvárlapjukban arról: nem jó, ha a szigetország szakít az EU-val.

A brit bulvársajtó olvasóinak igyekezett elmagyarázni Soros György, milyen következményekkel járhat a Brexit. A befektetési guru a Daily Mail vasárnapi kiadásában – majdnem egy évvel britek EU-ból való távozásáról döntő népszavazás után és egy nappal az erről szóló tárgyalások kezdete előtt – közölt cikkében úgy fogalmaz: a gazdasági realitás lassan kijózanítja az embereket, akik elhitték a tömegsajtó ígéreteit arról, hogy a Brexit miatt nem romlik az életszínvonaluk, és újabb hiteleket vettek fel.

Ez az optimizmus egy darabig még pörgette a fogyasztást, ám „gyorsan közeledik az igazság pillanata” – véli Soros, utalva a legutóbbi inflációs adatokra. A múlt héten közölt, májusi adatok szerint a pénzromlás mértéke majdnem négyéves csúcsra, 2,9 százalékra emelkedett, ami jóval magasabb, mint a bérek emelkedése. A reálbérek tehát csökkennek az országban, ami Soros szerint a fogyasztás visszaesését is előrevetíti, különösen, ha az emberek rájönnek arra, hogy megint eladósodtak.

„A Brexit mindenkinek rossz, Nagy-Britannia és az EU számára egyaránt. Visszacsinálni nem lehet, de az emberek meggondolhatják magukat” – írja Soros, aki szerint látszólag most éppen ez történik. Legalábbis szerinte erre utal Theresa May konzervatív kormányfő választási fiaskója, amely szerinte (is) a „demencia adónak” csúfolt kampányígéretnek tudható be, ám egyben annak is, hogy a fiatal választókat sikerült megmozgatni. „Nem azért szavaztak a Munkáspártra, mert be akarnak lépni egy szakszervezetbe vagy támogatni akarják Jeremy Corbynt” – írja.

A munkáspárti vezér hatásos kampányán túl inkább annak tulajdonítja a baloldal választási sikerét, hogy a fiatalok jól fizető állást szeretnének, az országban, vagy máshol – márpedig May, aki az EU-val való teljes szakítást szeretné, ezzel éppen az ő lehetőségeiket szűkíti be. Soros úgy látja: „Ha Theresa May a hatalomban akar maradni, meg kell változtatni a hozzáállását. Vannak arra utaló jelek, hogy kész erre.”

Soros szerint a puha Brexit lenne a jó megoldás: a britek a belső piac tagjaként felkészülhetnének a jogi elválás hosszú folyamatára, az EU költségvetésében pedig nem keletkezne lyuk (a belső piaci tagság árát a nem EU-tag Norvégia is megfizeti – ez a Norvég Alap). A befektető szerint kisebbségi kormánya élén csak így tudja átvinni majd a Parlamenten a Brexithez szükséges jogszabályokat.

Soros szerint az elválás legalább öt évig fog tartani, és ez idő újabb parlamenti választásokat. Így pedig,

ha minden jól alakul, a két fél talán újra összeházasodik, mielőtt elváltak volna

Nem Soros György az első magyar, aki a Brexit ellen kampányol a Daily Mail hasábjain. A tavalyi népszavazás előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány nevében, egész oldalas hirdetésben üzente a brit választóknak azt: "A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Orbánt és az EU-t is kritizálta Soros Brüsszelben

Európa feltámadhat – hirdette Brüsszelben, az EU legfontosabb gazdasági fórumán Soros György. Beszédéből azért az is kiderült: ehhez nem csak a saját válságát kellene legyőznie a közösségnek, de olyan, általa maffiaállamnak nevezett rezsimeket is, mint Orbán Viktoré.

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Marabu Féknyúz: Szájer 2.

Marabu Féknyúz: Szájer 2.