szerző:
hvg.hu

Mugabe kinevezésénél már csak az indoklás furcsább.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO jószolgálati nagykövetévé választotta az 1980 óta hatalmon lévő zimbabwei elnököt, Robert Mugabét, ami azonban többeknél is kiverte a biztosítékot - írja a BBC.

Több szervezet, köztük a brit kormány is tiltakozott Mugabe kinevezése ellen, a 93 éves elnök bírálói szerint ugyanis autoriter módon kormányozza országát közel negyven éve, esze ágában sincs átadni a helyét másnak, ráadásul az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat vezetett be Zimbabwe ellen az emberi jogokkal való visszaélések miatt.

Az emberi jogokkal foglalkozó szervezet, a Human Right Watch szerint meglehetősen ciki Mugabe kinevezése pont a WHO jószolgálati nagykövetének, a gazdasági intézkedései miatt uganis erősen leromlottak az országa egészségügyi szolgáltatásai, a zimbabwei kórházakban az alapvető ellátásnak sincsenek meg a feltételei.

A WHO első afrikai vezetője, az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint viszont Mugabe azzal érdemelte ki a címet, mert országa elkötelezett a közegészségügy fejlesztéséért, és az iránt, hogy mindenki kapjon egészségügyi ellátást.

Maga Mugabe, mikor megtudta a kinevezését, arról beszélt, hogy országa komoly stratégiát fogadott el az úgynevezett nem fertőző betegségek, mint például a rák elleni harc érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Ez az, ami életünk végéig fejleszthető, és nagyon megéri

Ez az, ami életünk végéig fejleszthető, és nagyon megéri