szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre emlékeztek a meggyilkolt oknyomozó újságíróra és követelték Robert Fico távozását is.

Miközben Orbán Viktor és Robert Fico Soros Györgyöt okolja a szlovák belpolitikai válságért, pénteken egy helyszíni becslések szerint tízezres nagyságrendű tüntetést tartottak Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelszóval. A tüntetés a múlt heti, a meggyilkolt újságíróra emlékező, akkor még politikamentes több ezres "gyászmenet" folytatásaként a kormány távozását is követelte. 

A délután ötre meghirdetett tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után már csaknem egészében megtöltötték az SNP teret, az 1989-es rendszerváltoztatás legnagyobb tömegrendezvényeinek helyszínét. Bár a résztvevők számáról eddig hivatalos becslés nem látott napvilágot, ennek alapján feltételezhető, hogy a mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás volt 1989 óta. 

©

A tüntetők egy része "Elég volt Ficóból" és hasonló kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket emelt a magasba. Sokan közülük az #allforJan hashtaget tartalmazó kitűzőt viseltek, utalásként a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra.

A tüntetés szónokai többnyire az újságíró-gyilkosságról, annak vélt összefüggéseiről, Robert Fico kormányának távozásáról és a tüntetés békés megtartásának fontosságáról beszéltek.

©

A szervezők hat óra körül jelentették be a tüntetés végét, azt követően a tömeg szétoszlott. 

Pénteken hasonló, de jelentősen kisebb részvételű megmozdulásokat  tartottak több más szlovákiai városban is. Azokon néhány százan, illetve egy-két ezren vettek részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Magyarul is megjelent a meggyilkolt szlovák újságíró be nem fejezett cikke

Több szlovák nyelvű hírportál is leközölte Ján Kuciak utolsó nagy cikkét, amelyen meggyilkolása előtt dolgozott a fiatal oknyomozó újságíró. Az anyag később magyarul is olvashatóvá vált. Kuciak olasz maffiózók szlovákiai ügyleteiről, zsarolásról, valamint eltűnő uniós támogatásokról írt.