szerző:
hvg.hu

Az USA hatvan, Németország és Franciaország pedig négy-négy orosz diplomatát utasít ki, így vállalva szolidaritást Nagy-Britanniával, amely 23 orosz diplomatát küldött haza azért, mert London vádjai szerint Moszkva állt az orosz-brit kettősügynök, Szergej Szkripal elleni dél-angliai merénylet mögött. További 12 EU-tagállam is bejelentett kiutasításokat, Ukrajna pedig 13 oroszt küld haza. Budapest egy embert utasít ki.

Francaiországhoz és Németországhoz Svédország, Olaszország, Románia, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Lettország, Csehország, Dánia, Finnország és Hollandia csatlakozott. Cikkünk megjelenésekor Magyarország még nem adott közre információt kiutasításról, hétfőn este  háromnegyed hétre azonban közölték, hogy kiutasítanak egy orosz diplomatát. (Budapest korábban is eléggé óvatoskodott: úgy ítélte el a Szkripal-merényletet, hogy gondosan kerülte az Oroszország szó leírását.)
Az USA-ban azt is bejelentették, hogy bezárják Oroszország Seattle-i konzulátusát. „Március 4-én Oroszország katonai célokra szolgáló idegmérget vetett be egy brit állampolgár és lánya meggyilkolásához. Ezzel támadást hajtott végre szövetségesünk, az Egyesült Királyság ellen, s számtalan ártatlan ember életét sodorta veszélybe. Ez az akció a nemzetközi jog durva megsértését jelenti” – áll a kiutasításokat indokló amerikai külügyminisztériumi nyilatkozatban.
Az USA és az EU mellett Ukrajna is lépett, ugyancsak kiutasított 13 orosz diplomatát.Kanada négy orosz diplomata státuszt szüntet meg.A kiutasítások elsősorban a diplomáciai fedésben tevékenykedő hírszerzőkre vonatkoznak.
Míg Moszkva cáfolja, hogy bármi köze lenne a Szkripal és 33 éves lánya, Julija elleni mérgezéses merénylethez, London azt hangsúlyozza, az EU-s tagállamok és az USA szolidaritása önmagában Vlagyimir Putyin elnök súlyos vereségét jelenti.
A német külügyminisztérium közleménye szerint Berlin részben azért is döntött az orosz diplomaták kiutasítása mellett, mert Oroszország nem hajaldnó együttműködni a gyilkossági kísérlet kivizsgálásában Szkripal és lánya változatlanul kómában fekszik egy kórházban. A gyilkossági kísérletet egy olyan ideggázzal követték el, amelyet még a Szovjetunió laboratóriumaiban fejlesztettek ki az 1980-as években.
Oroszország - amely 23 brit diplomata kiutasításával válaszolt Londonnak - közölte, újabb kiutasításokkal reagál a hétfői bejelentésekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!