szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai, a brit és a francia hadsereg megindította a támadásokat a feltételezett szíriai vegyifegyver-raktárak ellen. (Cikkünk folyamatosan frissül)

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen. Az amerikai elnök közölte: célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtotta végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen.

A brit védelmi minisztérium hajnali bejelentése szerint a királyi légierő (RAF) precíziós fegyverekkel sikeres bevetéseket hajtott végre egy olyan szíriai katonai létesítmény ellen, amelynek része volt a szíriai rezsim által saját népe ellen elkövetett vegyifegyver-támadásban.

A tárca londoni tájékoztatása szerint az RAF négy Tornado GR4 típusú repülőgépe vett részt, amelyek Storm Shadow rakétákat lőttek ki egy volt rakétatámaszpontra Homsz városától hozzávetőleg 24 kilométerre nyugatra.

©

A brit védelmi minisztérium szerint a katonai létesítményben a szíriai rezsim vegyifegyver-összetevőket tárolt, megsértve az ilyen fegyverekre vonatkozó konvencióból Szíriára háruló kötelezettségeket. A létesítmény, amelyre a brit királyi légierő csapást mért, távol volt minden ismert lakott területtől.

Donald Trump arról beszélt: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. Az amerikai elnök üzent az Aszad-rendszer támogatóinak is. "Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni" - fogalmazott Trump. De arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar meghatározatlan ideig Szíriában maradni. Az orosz külügyi szóvivő válaszul arról írt a Facebookon: az Egyesült Államok és szövetségesei olyan pillanatban mértek csapást Szíriára, amikor az ország esélyt kapott a békés jövőre. Az oroszok szerint több mind száz repülőt és föld-levegő rakétát vetettek be az amerikaiak, a britek és a franciák.

©

A NATO mint szervezet nem vett részt a Szíria elleni nemzetközi katonai koalícióban, de a főtitkára helyeselte a mostani légicsapásokat. "A NATO mindig elítélte, hogy Szíria visszatérően vegyi fegyvert vetett be a háborúban, és ezzel megsértette a nemzetközi szerződéseket. A vegyifegyver-támadásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni" – írta közleményében Jens Stoltenberg.

A lázadók utolsó fészkét támadta a szíriai kormány vegyi fegyverekkel

A mostani légicsapás előzménye a múlt heti támadás Dúma civil polgárai ellen. A szíriai kormány tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a felkelők kezén lévő város ellen, de az egészségügyi világszervezet azt közölte: legalább 70 ember meghalt, ötszáz embernél pedig vegyi fegyver használatára utaló tüneteket észleltek. Az Egyesült Államok már korábban válaszcsapást ígért, az orosz külügyminiszter szerint viszont külföldi ügynökök követték el a támadást, amely egy oroszgyűlölő kampány része, de az állítólagos bizonyítékokat erről nem volt hajlandó megmutatni az újságíróknak.

Orosz védelmi tárca: több mint száz rakétát vetettek be

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt kérte, hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát - írta a CNN. Putyin az USA és szövetségesei "agresszív akcióiról" beszélt.

Több mint száz manőverező repülőgépet és levegő-föld típusú rakétát vetettek be a Szíria elleni támadáshoz az Egyesült Államok és szövetségesei - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, amely szerint a tárca vezetője, Szergej Sojgu tájékoztatta az operatív helyzetről Vlagyimir Putyin elnököt.   "A Szíriai Arab Köztársaság katonai és polgári objektumai ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország légi és tengeri hordozóeszközei több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki" - hangzott a tárca közleménye.

 A minisztérium szerint a szíriai légvédelem Sz-125-ös, Sz-200-as és Buk rendszerei a céljuk felé haladó rakéták jelentős részét megsemmisítették. A csapások elhárításában a szíriai orosz légvédelem nem vett részt. Az orosz katonai tárca szerint a csapásokat az amerikai haditengerészet két, a Vörös-tengeren tartózkodó hajója, a Földközi-tenger medencéje fölött repülő taktikai légierő, valamint az et-Tanf térségéből felszálló B-1B hadászati bombázók hajtották végre. 

A washingtoni orosz nagykövet a légicsapások következményeire figyelmeztet

Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete közleményben figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire.  A közleményben - amelyet a Facebook-oldalán jelentetett meg - a diplomata hangsúlyozta: "a legrosszabb aggodalmak váltak valóra. Figyelmeztetéseink nem találtak meghallgatásra. Egy előre eltervezett forgatókönyvet hajtottak végre. Most ismét fenyegetnek bennünket. Figyelmeztettünk, hogy az ilyen akciók nem maradnak következmények nélkül". Antonov nagykövet azonban nem említett konkrétumokat, nem körvonalazta az esetlegesen várható következményeket. Helyette azt hangsúlyozta, hogy a légicsapásokért a felelősség Washingtont, Londont és Párizst terheli, és elfogadhatatlannak minősítette, hogy ezzel megsértették az orosz elnököt is. A rövid közleményben az orosz diplomata végezetül megállapította: az Egyesült Államoknak, amelynek a világon legnagyobb vegyifegyver-arzenálja van, "nincs erkölcsi alapja ahhoz, hogy más országoknak szemrehányást tegyen".

A török külügyminisztérium szerint "helyénvaló válasz" volt a nyugati országok légicsapása

A szíriai kormányerők állítólagos dúmai vegyifegyver-támadására adott "helyénvaló válasznak" minősítette a török külügyminisztérium szombati közleményében az amerikai vezetésű koalíció által éjjel végrehajtott légicsapásokat.  Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás "az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa" - fogalmaztak.  A török külügyminisztérium leszögezte: nyilván tartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit.
A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket - nyomatékosította a török külügyi tárca.
    
Mahir Ünal, a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője szombaton a CNN Türk török hírtelevíziónak adott interjújában közölte, hogy Ankara előzetesen értesült az amerikai vezetésű koalíció várható szíriai légicsapásairól.

A civilek védelme vagy barbár agresszió? Így reagált a világ a Szíria elleni légicsapásra

A nyugatiak szerint a saját népe ellen forduló szíriai rezsimet próbálják megállítani, a szír és az orosz kormány viszont agresszióról beszél. A szír ellenzék a legpesszimistább, szerintük ezután majd máshogy fogja őket támadni a kormányuk.

Célzott légicsapásokat hajtott végre az amerikai, a brit és a francia hadsereg Szíriában, miután egy hete a szíriai kormány valószínűleg vegyifegyverrel támadta a saját népét.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter közölte: a Dúma városában múlt szombaton elkövetett vegyifegyver-támadás újabb bizonyítéka volt annak a kegyetlenségnek, amelyet a szíriai rezsim tanúsít saját népével szemben. "Nem fogunk tétlenül ülni, miközben ártatlan civileket, köztük nőket és gyerekeket ölnek meg vagy tesznek ki szenvedéseknek" - hangsúlyozta. A nemzetközi közösség határozottan, törvényes és arányos katonai erővel válaszolt a dúmai vegyifegyver-támadásra - mondta.

©

Florence Parly francia védelmi miniszer azt közölte: "A vegyi fegyverek fejlesztési, kivitelezési és előállítási kapacitását támadtuk. A cél egyszerű: megakadályozni a rezsimet abban, hogy ismét vegyi fegyvereket vethessen be". "A célzott infrastruktúrák olyan anyagok fejlesztésére és előállítására szolgáltak, amelyeket szíriai férfiak, nők és gyerekek megölésére használnak, semmibe véve a civilizáció és a jog minden normáját" - tette hozzá. "Nem konfrontációt akarunk, és a katonai eszkalációt teljesen elutasítjuk. Ezért a szövetségeseinkkel együtt figyeltünk arra, hogy az oroszokat előzetesen tájékoztassuk" - hangsúlyozta Parly.    

A szíriai állami tévé kicsinek próbálja mutatni a károkat: szerintük a légicsapás csak anyagi kárt okozott, a damaszkuszi tudományos kutatóintézetnek egy épülete dőlt csak romba. A SANA szíriai hírügynökség arról számolt be, hogy azokat a rakétákat, amelyeket egy homszi katonai támaszpont ellen indítottak el a nyugati gépek, eltérítette a légvédelem, és másutt becsapódva három civil sebesülését okozták. A külügyminisztérium közleményt adott ki arról: a nyugati támadásoknak semmilyen hatásuk nincs a szíriai hadsereg elszántságára a lázadók ellen és az ország egész területének visszafoglalására vívott harcban. "Ez az agresszió csak arra alkalmas, hogy feszültséget szüljön a világban és veszélyeztesse a nemzetközi biztonságot" - olvasható a közleményben. A szíriai rezsim elítélte a nyugatiak "barbár és kegyetlen agresszióját".

Az Egyesült Államok és szövetségesei olyan pillanatban mértek csapást Szíriára, amikor az ország esélyt kapott a békés jövőre - közölte Facebook-bejegyzésében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. "E mögött azok állnak, akik erkölcsi vezető szerepre pályáznak e világon és a saját kizárólagosságukat hirdetik. Valóban kizárólagosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki akkor vegye tűz alá az ország fővárosát, amikor Szíria esélyt kapott a békés jövendőre" - írta.

A nyugatiakra terhelte a felelősséget az iráni külügyminisztérium is: szerintük az Egyesült Államokat és szövetségeseit - Franciaországot és az Egyesült Királyságot - terheli majd a felelősség a katonai akció következményeiért a térségben "és azon túl".

Az ENSZ főtitkára önmérsékletre intette "a rendkívül kényes körülmények közepette" a szervezet tagjait, és felszólította őket, hogy ragaszkodjanak a nemzetközi jog tiszteletben tartásához. António Guterres hangsúlyozta: elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének.

A NATO ugyan mint szervezet nem vett részt az akcióban, de főtitkára közölte: helyesli a támadást, a vegyifegyver-támadásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni.

Naszr al-Hariri, a szíriai ellenzék egyik vezetője arról írt Twitteren:  "a rezsim talán nem fog újból vegyi fegyvert alkalmazni, de nem habozik majd olyan fegyvereket használni, amelyeket a nemzetközi közösség megenged, például a hordóbomba és a kazettás bomba"

A damaszkusziak dacolnak a légicsapásokkal, utcai demonstrációkat tartottak

Utcai demonstrációkat tartottak több százan szombaton Damaszkusz főbb terein, így mutatva meg, hogy dacolnak a hajnali amerikai-brit-francia légicsapásokkal - jelentette az AP hírügynökség tudósítója a helyszínről.  Az emberek a győzelem jelét mutatták, kitartóan tülköltek autóikkal, szíriai, iráni és orosz zászlókat lengettek. Hangszórókból hazafias énekek szóltak. Többen jelmondataikban majomnak, állatnak nevezték Donald Trump elnököt, válaszul arra, hogy a támadás előtt ő is állatnak nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Szíria és Oroszország azt közölte a légitámadásokkal kapcsolatban, hogy a szíriai légierő a támadó rakéták többségét megsemmisítette vagy eltérítette. 

A szíriai elnöki hivatal feltett a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson fenntartott csatornájára egy nyolc másodperces videót, amelyen Bassár el-Aszad elnök érkezik szombaton munkába, órákkal a légicsapások után. A videón futó szöveg az elnök állhatatosságát dicsérte.

Juncker: felelősségre kell vonni a vegyifegyver-támadás elkövetőit

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között sem elfogadható, a nemzetközi közösség felelőssége azonosítani és felelősségre vonni minden ilyen támadás elkövetőit - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke szombati nyilatkozatában."Nem ez volt az első alkalom, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ civilek ellen, azonban az utolsónak kell lennie" - fogalmazott.

Tartós, minden érintett által tiszteletben tartott tűzszünetre van szükség Szíriában, amely elősegíti a tárgyalásos, az egész országnak békét hozó megoldást az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamaton keresztül - tette hozzá a bizottság elnöke.

 Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében azt írta: a közösen végrehajtott amerikai, francia és brit légicsapások világossá teszik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül semmiképpen sem, hogy megfizetné az árát. Az Európai Unió az igazságosság oldalán áll szövetségeseivel együtt - tette hozzá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenetében szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát, és kijelentette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében és a humanitárius válságok súlyosbodásának megakadályozásában. Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.

Lavrov is megszólalt

Elfogadhatatlannak és jogellenesnek nevezte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a Szíriával szembeni katonai fellépését Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati moszkvai tanácskozáson.   Valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint Damaszkusz akadályozta, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői eljussanak Dúmába, ahol a katonai csapást kiváltó állítólagos vegyi támadás történt. A Szkripal-ügyről szólva Lavrov kijelentette: egy svájci független vizsgálat megállapította, hogy a Salisburyben használt idegméreggel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is rendelkezett. Elmondta, hogy Oroszország kérdéssel fordul az OPCW-hez, hogy a svájci szakértőktől származó információ miért nem szerepel a szervezet jelentésében. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

Letartóztatták a nevelőnőjét bántalmazó 17 éves fiút

Letartóztatták a nevelőnőjét bántalmazó 17 éves fiút

Eltűnt egy 17 éves lány Budapesten

Eltűnt egy 17 éves lány Budapesten