szerző:
MTI

A kubai vezetés nem érti, miért hívja haza Kanada a Havannában akkreditált diplomatái családtagjait.

A kubai kormány tiszteletben tartja Kanada döntését, de hiányolja annak indoklását. Szerintük ugyanis "a legcsekélyebb magyarázat sincs azokra az egészségi problémákra, amelyekre a kanadai diplomaták panaszkodtak, és semmi jele annak, hogy kubai területen elkövetett támadás történt" – olvasható a kubai külügyminisztérium közleményében.

Kuba ismét szorgalmazta, hogy mindkét ország orvosai osszák meg egymással a panaszokkal kapcsolatos információikat, és biztosította Kanadát, hogy továbbra is együttműködik vele a rejtély megfejtésében.

Az Egyesült Államokat követve Kanada kedden jelentette be, hogy hazahívja havannai diplomatái családtagjait rejtélyes agyi panaszok miatt. Az ott dolgozók és családtagjaik közül tíz panaszkodott fejfájásra, szédülésre, émelygésre. Ugyanilyen tünetekre panaszkodtak már 2016 őszén az Egyesült Államok kubai nagykövetségén dolgozók, őket szintén hazahívták. Az orvosok arra jutottak, hogy agykárosodást szenvedtek, és "akusztikus támadások", vagyis hanghatáson alapuló szerkezetek betegítették meg őket.

Kuba mindig tagadta, hogy köze lenne a megbetegedésekhez. Washington az "akusztikus támadásokért" nem Kubát okolja, de az amerikai állampolgárok épségének és biztonságának garantálásáért a kubai hatóságokat tette felelőssé, és ezért tavaly októberben kiutasított 15 kubai diplomatát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!