szerző:
hvg.hu/MTI

A miniszterelnök szerint az olasz belügyminiszter, ha Magyarországon elindulna a választásokon, megnyerné.

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini milánói munkamegbeszélésük után, amelynek fő témája a bevándorlás volt. A tárgyalást mindkét politikus építő jellegűnek és izgalmasnak nevezte, Orbán szerint azért volt az, mert az európai helyzet is az. „Volt mondandónk egymás számára Európa jövőjéről” – jelentette ki.

A miniszterelnök azzal nyitott, hogy Magyarország polgárai nevében köszönetet mondott a belügyminiszternek. „A magyar hűséges fajta, és nem felejt” – jelentette ki, majd felidézte, hogy amikor az Európai Parlamentben a magyarokat támadták az új alkotmány miatt, Salvini felszólalt. „Megvédett minket. Ez megalapozta a barátságunkat.”

©

Orbán szerint a legfontosabb kérdés ma Európában a migráció, Magyarország pedig bemutatta, hogy az szárazföldön megállítható jogilag és fizikailag is. Elismételte: Magyarország azt képviseli, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol baj van, nem pedig a bajt importálni.

Azt is kijelentette, hogy Salvini Magyarországon kiemelkedő tiszteletet élvez, „ha ott indulna a választáson, nyerne”. Szerinte azért tisztelik, mert vállalta a történelmi missziót, hogy bebizonyítsa: a migrációt a tengeren is meg lehet állítani, amit rajta kívül eddig senki sem próbált megtenni. „Az ő sikerén múlik Európa biztonsága” – mondta Orbán, hozzátéve: kívánja a miniszternek, hogy sikeres legyen, „védjen meg minket”, ehhez pedig minden segítséget megad neki Magyarország.

©

A migránsokat, akik bejöttek, vissza kell vinni – folytatta Orbán, aki szerint a brüsszeli európai elit ma azt mondja, hogy ez nem lehetséges. „De ezt mondták a határvédelemről is” – jegyezte meg. Ő úgy látja, hogy igenis meg lehet tenni, csak elszántság és politikai akarat szükségeltetik hozzá.

Végül ismét sok sikert kívánt Salvininek. „Magyarország Olaszországgal, és személyesen vele van” – jelentette ki.

Salvini elöljáróban megköszönte „barátjának, Viktornak” e szavakat, majd jelezte: büszke arra, hogy viszonyítási pontnak számít nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon és az egész európai kontinensen.

Az olasz határok egyben Európa határai is, s megvédi azokat. „Indulhat vizsgálat, eljárás, per: nem fogok meghátrálni, nem fogom meggondolni magam” – mondta, arra utalva, hogy olasz ügyészségek vádeljárást kezdeményeztek ellene.

Nem izzadtak meg a kérdésekben

A kormányfő kérdésre elmondta: Európában választások lesznek májusban, és „nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk” a határvédelem és a migráció megállítása érdekében. Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani, most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját összegyűjtsük az új Európa megteremtéséhez – magyarázta.

Salvini is utalt erre. Mint mondta, egy új politikai szövetségen dolgoznak a jövő évi Európai Parlamenti választásokra „egy új Európa, egy új Európai Bizottság” érdekében. „Európa sorsdöntő fordulat előtt áll, történelmi pillanat lesz ez az egész kontinensen” – jegyezte meg.

Hozzátette: „a mi politikai mozgalmaink és kormányaink képviselte értékeket akarjuk középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a szocialisták és a baloldali erők kizárásával”. Közös értékként az élethez, munkához, egészséghez, biztonsághoz való jogot nevezte meg, kijelentve, hogy ezeket a jelenlegi „Soros finanszírozta” európai elit és a „mindenkori Macronok” is megtagadják. Úgy vélte, a baloldal már csak azért létezik, hogy valami ellen tiltakozzon, "és utána csodálkoznak, ha nem nyernek választást".

Ugyancsak kérdésre Orbán közölte: a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert „vele vagyunk az Európai Néppártban” (EPP). Az EPP-ben két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő „fel akarja robbantani” az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja – vélekedett. Mint mondta, ezzel szemben „vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt”. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és „szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános", és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt – mutatott rá.

A miniszterelnök kérdésre arról is beszélt, hogy Olaszország erősebb, mint gondolják, az egyik legerősebb Európában. Magyarország és Olaszország mindig jól tudott együttműködni, történelmi hagyománya van az olasz-magyar együttműködésnek, és a választott olasz kormány potenciális partnere Magyarországnak – mondta.

Matteo Salvini kifejtette, teljesen nyitott külpolitikát követ, senkinek nem akar ellensége lenni. „Együtt akarunk működni a velünk határos nagy országokkal, köztük Franciaországgal is: Macron azzal tölti az idejét, hogy leckéztet, miközben elsőként kellene szolidaritást tanúsítania az olasz-francia határon levő Ventimiglia átkelőjének megnyitásával” – fejtette ki az olasz kormányfő-helyettes.

Elmondta, hogy közeli a megállapodás a római és a berlini kormány között a másodlagos migrációs mozgás kérdésében. Azt is kijelentette, hogy ha nem változtatják meg egyes nemzetközi és európai tengeri műveletek szabályait, Olaszország kilép ezekből. „Milliószámra örököltünk migránsokat az előző olasz kormányoktól, ezért semmi olyanba nem egyezhetünk bele, amivel további migránsok érkeznek hozzánk” – jelentette ki Matteo Salvini.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Orbán: "Salvini az én hősöm"

Matteo Salvini olasz belügyminiszter az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja – mondta Orbán Viktor Milánóban olasz újságíróknak.

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el