szerző:
MTI

A katolikus egyházfő szerint ebben a napvilágra került zaklatási botrányok is szerepet játszanak.

A pápa Tallinban, egy észt fiatalokkal tartott ökumenikus találkozón azt mondta, hogy sok kortársuk már nem tekinti komoly beszélgetőpartnernek az egyházat, s ezért annak meg kell változnia, ha nem akarja elveszíteni a jövő nemzedékeket.

A világ egyik legkevésbé vallásos országának ifjúságához szólva az egyházfő kijelentette: tisztában van azzal, hogy számos fiatal úgy érzi, az egyház semmit sem képes nyújtani számára, és egyszerűen nem érti meg a problémáit. "Egyesek kifejezetten azt szeretnék, hogy hagyják békén őket, mert terhesnek, sőt kellemetlennek érzik az egyház jelenlétét. Fel vannak háborodva a szexuális és a pénzügyi botrányok miatt, s nem látják, hogy egyértelműen elítélnék őket" – jelentette ki Ferenc pápa katolikus, evangélikus és ortodox fiatalokkal találkozva a tallinni Kaarli evangélikus templomban.

Mint mondta, az egyház átlátható és őszinte választ kíván adni ezekre a panaszokra. "A felnőtteknek kell megtérniük" – hangsúlyozta.

"Tudatosítanunk kell: ahhoz, hogy mellettetek legyünk, sok mindent meg kell változtatnunk, ami elidegenít titeket tőlünk" – tette hozzá.

Az utóbbi hónapokban nagy visszhangot keltett több, az egyházon belüli szexuális botrány, többek között az Egyesült Államokban, Németországban és Chilében.

Észtország a pápa négynapos balti körútjának utolsó állomása Litvánia és Lettország után. Ez volt Ferenc pápa első útja a Baltikumba. Az apostoli körútat a három balti köztársaság függetlensége kikiáltásának százéves évfordulójára rögzítették. Lettország, Észtország és Litvánia az első világháborút követően vált függetlenné Oroszországtól. Utoljára 25 éve látogatott katolikus egyházfő Szent II. János Pál pápa személyében a Balti-tenger partján fekvő, azóta EU- és NATO-taggá vált három országba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről