szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dunja Mijatovic aggodalmát fejezte ki a magyarországi civil szervezetek elleni lejárató hadjáratok és működésüket megnehezítő intézkedések miatt, bírálta Magyarország menedékkérőkkel való bánásmódját, aggasztónak nevezte az újságírók helyzetét, és kritizálta a közigazgatási bírósági rendszer felállítását is.

Az emberi jogok védelmének romló magyarországi helyzetéről beszélt hétfői sajtóközleménye szerint Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) illetékes biztosa, és több dologra is felszólította Magyarországot.

A boszniai emberi jogi biztos múlt heti ötnapos magyarországi látogatását követően azt mondta: rendkívül szűk korlátok közé szorult a kormánykritikus civil szervezetek, jogvédők és újságírók tevékenysége Magyarországon. Az országban bizonyos jogvédők és civil szervezetek rágalomhadjárat célpontjaivá váltak, illetve több törvényt is elfogadtak a tevékenységük korlátozására, tette hozzá.

A kormánynak vissza kellene fordítania az emberi jogok védelmét befolyásoló, aggasztó lépéseit, visszavonva az ártalmas jogszabályokat, helyreállítva a támogató környezetet, amely segíti a jogvédők, a civil szervezetek és a független média értékes munkáját, amint az a demokratikus társadalmakban elengedhetetlen" – folytatta Mijatovic.

Az emberi jogi biztos a nemek közötti egyenlőség területén is visszalépéseket tett szóvá, nevezetesen azt, hogy a parlamenti képviselőknek mindössze 12,6 százaléka nő, illetve hogy az ország az utolsó előtti helyezést érte el a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) vonatkozó mutatóját illetően 2017-ben.

Aggasztónak nevezte azt is, hogy rendkívül nehéz menekültstátushoz jutni Magyarországon, azt szerinte nagyon kevesen igényelhetik, és közülük is szinte mindenkit elutasítanak a hatóságok, a menedékkérőket pedig a kísérő nélküli kiskorúakat leszámítva rendszerszinten őrizetben tartják.

A kormányzatnak elérhetővé kellene tennie a rendes menekültügyi eljárásokat, és fel kellene hagynia a menedékkérők tranzitzónákban való fogva tartásával, folytatta az ET-biztos.

Mindezért felszólította a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak az idegenellenes érzelmek felkorbácsolására alkalmas, migránsellenes retorikától és kampányoktól.

Mijatovic továbbá aggodalmát fejezte ki a közigazgatási bírósági rendszer felállításával kapcsolatban is, hangsúlyozva, hogy a kormánynak erős befolyása lesz a szervezet működése felett, ezért a tervezettnél szilárdabb biztosítékokra lenne szükség.

Az emberi jogi biztos magyarországi látogatásának tapasztalatairól írott teljes jelentés későbbre várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

NYT: Orbán puha autokráciába tolta és a csókosok államává tette Magyarországot

Nem túl hízelgő képet fest Orbán Viktorról és kormányáról szombati cikkében a The New York Times. A lap hosszasan elemzi, hogyan indult el Magyarország a 2010-es választások, vagyis a Fidesz újbóli kormányra lépése óta az autokrácia irányába, illetve hogyan vált mostanra Orbán Viktor az Európai Unió legnagyobb politikai kihívásává.

Fosztogattak, autókból lőttek rendőrökre Chicagóban

Fosztogattak, autókból lőttek rendőrökre Chicagóban

Fülledt idővel indul ez a hét is

Fülledt idővel indul ez a hét is

Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet

Luxusbútorokon kaszált óriásit Warren Buffet