szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Becslések szerint 100–150 ezer tüntető indult a fehérorosz fővárosból Lukasenka elnök egyik rezidenciája felé. A menetoszlopokat rengeteg rohamrendőr próbálta feltartóztatni – végül a figyelmeztető lövéseknek és hanggránátoknak állította meg a tiltakozókat. Több mint 400 embert fogtak el.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Legalább százezer tüntető indult meg vasárnap délután Minszkből, a fehérorosz főváros belvárosából Aljakszandr Lukasenka államfő külvárosi rezidenciája felé – adta hírül több orosz és belarusz hírforrás.

Az ellenzéki tüntetők – akik a gyanú szerint elcsalt augusztusi elnökválasztások óta, immár 36. napja követelik az "újraválasztott" elnök távozását – a főváros észak-nyugati Drozdi kerületébe tartanak, közben több menetoszlopra váltak szét és útközben barikádokat építenek.

Eközben a nagy erőkkel kivonult rohamrendőrök százával állítják elő az aktivistákat, és több beszámoló szerint figyelmeztető lövéseket is leadtak, hogy megfékezzék a tömeget.

©

A Meduza független hírszájt beszámolója szerint a minszki tüntetők többsége részt vesz a felvonuláson. Egyes becslések szerint százezren lehetnek, az Interfax orosz hírügynökség 150 ezres tömegről tudósított.

Az egyik menetoszlopot rendőrségi kordonokkal tartóztatták fel még Minszk belvárosában, állítólag itt hangzott el több, a levegőbe leadott figyelmeztető lövés.

A tömeg ennek hatására elkezdett szétoszlani. A tüntetők többsége azonban (ezres-tízezres menetoszlopokban) folytatja az útját Drozdi – Minszk elitnegyede –irányában.

A belarusz belügy ugyanakkor a RIA Novosztyi hírügynökségnek cáfolta, hogy lövéseket adtak volna le.

Timelapse-videón a Lukasenka dácsája felé hömpölygő tömeg:

Előzőleg a rohamrendőrök megpróbálták az – akkor még "csak" tízezres méretű – felvonulást szétoszlatni Minszkben, több mint kétszáz aktivistát állítottak elő. Hasonló akciókról számoltak be több más fehérorosz városból is. Bresztben a rendőrök vízágyúkkal oszlatták a tömeget.

Beismerte a lövést a belügy

Vasárnap este a fehérorosz belügy megerősítette, hogy valóban figyelmeztető lövést adtak le a Minszkben vonuló tömeg megfékezésére. Magyarázatuk szerint a Győzők sugárútján lefogtak "néhány aktív résztvevőt", miközben több mint száz másik tüntető arra készült, "hogy megverje őket". A belügy érvelése szerint a "törvénytelen cselekmények megelőzése érdekében" adtak le figyelmeztető lövést egy erre rendszeresített puskából.

©

Közben a tüntetők egy csoportja eljutott Drozdiig, ahol azonban több független médium – a belügy által cáfolt – tudósítása szerint fény-és hanggránátokkal akadályozták meg őket a rohamrendőrök abban, hogy eljussanak Lukasenka rezidenciájáig.

A Meduza tudósítása szerint ezzel gyakorlatilag véget ért a nagyszabású vasárnapi megmozdulás, a több helyszínen vonuló menetoszlopok kezdenek szétoszlani.

A belügy közlése szerint mindösszesen 400-nál több aktivistát fogtak le Minszkben. Bresztben pedig azért vetettek be vízágyúkat, mert a demonstrálók "akadályozták a közúti forgalmat".

©

Lukasenka mindezidáig nem reagált a vasárnapi tüntetésekre – a Meduza szerint elképzelhető, hogy már úton van az oroszországi Szocsiba, ahol hétfőn találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz az első hivatalos találkozójuk a tüntetések kezdete óta – és mind az orosz, mind a még független belarusz sajtóban arról spekulálnak: vajon ez lesz-e az utolsó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky mellől leghűségesebb hívei is kifarolnának

Vidnyánszky mellől leghűségesebb hívei is kifarolnának

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Kocsis Györgyi: Quo vadis?

Kocsis Györgyi: Quo vadis?