szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Interjúban magyarázta Oroszország külpolitikáját Szergej Lavrov külügyminiszter. Szerinte az orosz lépéseknek nincs alternatívájuk.

Nagy hiba azt gondolni, hogy Oroszország és Kína minden körülmények között a nyugati szabályok szerint fog játszani - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön a külföldre sugárzó RTVI televíziónak nyilatkozva.

"Az Oroszországra való nyomásgyakorlás korszaka, amely akkor kezdődött el, amikor a Szovjetunió széthullásának folyamata, amelynek folyamán a Nyugat úgy gondolta, hogy Oroszország a zsebében van, visszafordíthatatlanul véget ért" - nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője, aki szerint

"Sajnos, a Nyugat képtelen egészében megérteni és elfogadni, hogy Oroszország önálló lépéseinek sem országon belül, sem a nemzetközi színtéren nincs alternatívájuk."

A külügyminiszter nem számít radikális változásokra az orosz-amerikai kapcsolatokban, bárki győzzön az elnökválasztáson az Egyesült Államokban. A szavazás eredményét Moszkva tiszteletben fogja tartani. Nem kívánta kommentálni az amerikai kampányt, mert azt szerinte ismét amerikai belügyekbe való orosz beavatkozásként interpretálnák. Szerinte számos globális probléma megoldásához szükség lenne a két ország együttműködésére.

Lavrov úgy vélekedett, hogy nem csak az egykori szovjetköztársaságok, de egyetlen más ország sem járt még jól az amerikai "puha erő" alkalmazásától.

"Nézzék ezt meg bármelyik más régióban, ahol az amerikaiak rendszert váltottak" - mondta, és Irakot és Líbiát hozta példának, de azt reméli, Szíriában másképp alakulnak majd a dolgok.

Fehéroroszországgal kapcsolatban a szomszédos országokat, elsősorban Litvániát szólította fel arra, hogy hagyjon fel az ottani folyamatok irányításával és az elnökválasztás eredményét vitató helyi ellenzék felhasználásával. Kifogásolta, hogy a Vilniusba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt támadta a Minszk és Moszkva közötti kapcsolatokat, és hűségesküjük megszegésére, "lényegében hazaárulásra" szólította fel a fehérorosz erőszakszervezetek tagjait.

Szerinte hamarosan normalizálódik hogy a fehérorosz helyzet, például Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn Szocsiban tartott találkozójukon megerősítették: készek az 1999-ben a Szövetségi Állam létrehozásáról szóló szerződést az aktualitásoknak megfelelő módon megreformálni.

Lavrov kétségbe vonta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés haljalndó lenne végrehajtani a délkelet-ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodásokat. Szerinte az ukrán fél ehelyett megkísérli azokat kiforgatni és Oroszországra hárítani a felelősséget, holott a megállapodásokban Oroszországról egyáltalán nem esik szó. Megismételte az orosz álláspontot, ami szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is megerősített egyezség értelmében az ukrán hadsereg csak akkor veheti vissza a határ ellenőrzését, ha a szakadár területek különleges státusa már bekerül az ukrán alkotmányba, ha a Donyec-medencében amnesztiát hirdettek ki, és megtartották a választásokat.

Felidézte, hogy 2014 áprilisában - az ukrajnai fordulat után - Genfben John Kerry akkori amerikai külügyminiszter az Európai Unió és Ukrajna képviselőjének jelenlétében nyíltan arról beszélt, hogy általánosan elismert a Krím Oroszországhoz tartozása, azonban a még egy népszavazás megtartását javasolta az "újraegyesítésről" (a félsziget elcsatolásáról). Ezt azonban, mint mondta, a másik három fél azóta "elfelejtette".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztárséfek tanítanak a fenntartható főzés praktikáira

Sztárséfek tanítanak a fenntartható főzés praktikáira

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat