szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szigorúbb szabályozás vonatkozik majd a háztartási gépek energiafogyasztásának feltüntetésére.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és borhűtők energiafogyasztára vonatkozó címkéje változik meg 2021 márciusától. Eltűnik a sok "A+"-os jelzés, sőt, több gép esetében egyelőre nem is lesz A-s vagy B-s gép – számolt be a Media Markt összefoglalójáról a Napi.hu.

A háztartási nagygépeken kívül további készülékek is új energiacímkéket kapnak később, így egyelőre a régi energiacímkés jelzés marad érvényben például a főzőlapok, sütők, légkondicionálók és szárítógépek esetében.

Az új rendszerben jelentős átminősítések lesznek és hat osztályba csoportosítják majd a háztartási gépeket, amelyek különböző típusainál más-más energiafogyasztást jelölhet majd ugyanaz a minősítés.

Az "A" osztály marad a legmagasabb energiaosztály, de a "+" jelek eltűnnek, mert egyre nehezebb megítélni a készülékek energiafogyasztási szintjei közti különbséget.

Például az is előfordulhat, hogy egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel meg.

Az F osztály, vagyis a legrosszabb energiafogyasztás 2024-re minden kategóriában kifut.

A változások azonban nem a minőségromlást jelzik, hanem a rendszer lesz szigorúbb, ami szerint a gyártóknak fel kell tüntetniük az energiahatékonyságot.