szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szponzorációval igyekeznek alakítani az imidzsüket, a legnagyobb arányban futballcsapatokat támogatnak.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Előszeretettel mossák magukat „zöldre” a sportok támogatásán keresztül a szennyező vállalatok – írja a The Guardian a New Weather Institute jelentése nyomán. A riport elkészítéséhez 250 jelentős szén-dioxid-kibocsátó cég és vezető sportcsapat, valamint -szervezet között köttetett reklám- és szponzorációs megállapodást vizsgáltak meg kutatók.

A dokumentum rámutat: a szennyező cégek több millió fontot fizetnek ki a sportcsapatoknak, hogy azzal alakítsák az imidzsüket.

A zöldre mosást már ismerjük – ez az, amikor a szennyezők félrevezetően környezettudatosnak tüntetik fel magukat. Ez a „sportmosás”, amikor súlyosan szennyező vállalatok különböző sportcsapatokat szponzorálnak, hogy úgy tűnjön, mintha az egészséges életmódot támogatnák, eközben azonban halálos mennyiségű szennyezést juttatnak a levegőbe, amit többek között a sportolók is belélegeznek – magyarázta Andrew Simms, a kutatás egyik szerzője, valamint a szervezet társigazgatója.

A cégek a kutatók szerint 13 különböző sportágat támogatnak előszeretettel. A legtöbb szerződést a futballklubokkal kötötték, amelyek olyan, jelentős szén-dioxid-kibocsátóktól fogadnak el pénzt mint az olaj- és földgázcégek, légitársaságok.

A jelentés szerint az autóipar a legaktívabb sporttámogató: a vizsgált 250 szerződésből 199-et autóipari cégek kötöttek. A szektort a légitársaságok követik 63 megállapodással, majd a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok.

Sztojcsev Iván Zhvg

A futás tényleg olyan környezetszennyező, mint az autózás?

Méghogy környezettudatos dolog a futás? Meg kell nézni, mennyi műanyag poharat dobálnak el egy versenyen. Ha minden futó csak egy másodpercet gyorsulna kilométerenként, valahányszor ezt a vádat meghallja, ki sem látszanánk az egyéni rekordokból. De valóban, a probléma létezik: nem elég zöldek a tömegsportrendezvények. A szerző maratonfutásokon szerzett tapasztalatait is megosztja.

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével