szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elképzelés a klímaváltozás miatt született, hiszen egyre zsugorodik a kávéültetvények területe.

Megnehezíti az éghajlatváltozás a jó kávé termesztését, azonban Finnországban mintha már meg is találták volna a megoldást: növényi sejtekből, bioreaktorban próbálkoznak kávétermesztéssel – írta meg a fastcompany.com.

Az elképzelés a laboratóriumban kifejlesztett ételek készítési modelljét veszi alapul: a kávé növényi sejtjeit laborban tenyésztették, majd tápközeggel töltött bioreaktorokba helyezték, hogy ott növekedhessenek. Kávét laborban nevelni azonban könnyebb, mint húst, hiszen a növényi sejtkultúrák sokkal kevésbé bonyolultak, mint az állati sejtek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Zwack Unicum

„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”

A kávéra ma nem lehet csupán reggeli rutinként tekinteni – bár valójában sosem lehetett. A kávé és annak elkészítése egy összetettebb művészet és tudomány, ami folyamatosan fejlődik. Magyarország egyik legelismertebb szakértőjével, a Bányai kávé egyik partnerével, Tóth Sándorral a baristáktól elvárt elképesztő tudásról és elvárásokról, a magyar kávéházak helyzetéről és minőségéről, valamint a kávéitalokról beszélgettünk. És megtudtuk azt is, hogy vajon rendben van-e, ha alkoholt kevernek kávéval.