szerző:
hvg.hu

A tenyérnyi méretű alkoholszondával bárki megmérheti a saját véralkoholszintjét, még azelőtt, hogy autóba ült volna.

Az autósok számára igazi kincs lehet az az alkoholszonda, melynek prototípusát a napokban mutatott be közös fejlesztésként a Honda és a Hitachi. Az eszköz segít, hogy a sofőrök megmérjék a saját levegőalkohol-koncentrációjukat, így tudva meg, volán mögé ülhetnek-e.

A fejlesztők szerint a készülék képes megkülönböztetni az emberi légzést a különböző gázoktól, az eredményt pedig három másodpercen belül közli. A vállalat szerint a kütyü akár a 0,015 mg/l alkoholkoncentrációt is képes kimutatni, ami körülbelül tizenhatszor kisebb érték, mint a Btk.-ban meghatározott bűncselekményi értékhatár, a 0,25 mg/l (ezrelék). Az érzékelők segítségével a levegő etanol-, hidrogén- és acetaldehidtartalmát. Ez utóbbi felelős az alkoholfogyasztás utáni másnaposságért.

©

A kütyüt áprilisban Detroitban mutatják majd be.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!