szerző:
hvg.hu

Nem mindegy, melyik sorba állunk be a benzinkúton, az autók között ugyanis lényeges különbség, hogy balról vagy jobbról lehet megtankolni őket. Most itt egy lehetséges válasz a miértre.

Bár a tankolás az autózás szerves részét képezi, a benzinkúton sokan nem tudják elsőre eldönteni, melyik oldalon is van a tanksapka. Persze legrosszabb esetben téved az illető, és csak át kell gurulnia egy másik oszlophoz, viszont ha mindenhol sorok állnak, meglehetősen bosszantó dolog ismét kivárni a többiek tankolását. De miért teszi egyik autógyártó a kocsi bal, a másik pedig az autó jobb oldalára a tanksapkát?

A tankolás kapcsán egy valami egészen biztos: középen ma már nem lehet a tanksapka – írja a Jalopnik. Ennek egészen egyszerű magyarázata az, hogy balesetveszélyes. Az autó hátulját ért ütközéskor ugyanis könnyen megsérülhet a zár, az üzemanyag pedig kifröccsenhet, rosszabb esetben pedig be is lobbanhat.

©

Hogy ehelyett melyik oldalt választják a gyártók, az már nem annyira egyértelmű. A Jalopnik több autógyártó céget is megkérdezett a miértről, és igen eltérő válaszokat kapott.

A Volkswagen a személyautóknál például azért teszi a tanksapkát az utas oldalára (vagyis a jobb oldalra), mert ezzel a sofőrt szeretné megóvni egy lehetséges balesettől. A bal oldalon tankolva a sofőr közelebb lenne az úthoz, ami biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelent.

©

A Toyota személyautóinak többségét ugyanakkor a bal oldalon kell megtankolni, a gyártó ugyanis igyekszik a sofőr kényelmét szem előtt tartani, vagyis azt, hogy ne kelljen neki megkerülni az autót. A jobboldali kormánnyal szerelt autókban hasonló megfontolásból a jobb oldalra teszik a tanksapkát.

©

Emellett persze számos más (például tervezési) oka lehet annak, melyik cég melyik oldal mellett dönt, de alapvetően a biztonság és a kényelem az, ami mindkét esetben dominál. Egységesített szabályozás pedig egyelőre nem született, így a jövőben ez a "furcsaság" biztosan nem fog változni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!