szerző:
hvg.hu

A Mobilitási Hét és a Nemzeti Vágta miatt sok lesz a lezárás és az elterelés.

Az Andrássy úton idén is a gyalogosok, kerékpárosok vehetik át az autók helyét a Magyarország legnagyobb zöld eseményének kikiáltott Mobilitási Hétvégén. Ezen a hétvégén rendezik a Nemzeti Vágtát is, amely a Hősök tere és a Dózsa György út forgalmának korlátozásával jár.

Pénteken 18 órától hétfő hajnal fél ötig az Andrássy utat teljes hosszában lezárják, vagyis a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hősök teréig. Az Andrássy utat ebben az időszakban csak az Oktogonnál és a Bajza utcánál lehet majd keresztezni, a többi, Andrássy út felé vezető keresztutca zsákutca lesz.

A Pesti Broadway Fesztivál miatt pénteken és szombaton a Nagymező utca forgalmát is korlátozzák a Mozsár utca illetve az Andrássy út között.

A Hősök terét ugyancsak lezárják. A Dózsa György út Podmaniczky utca és Városligeti fasor közötti szakaszára, az Állatkerti körút Gundel Károly út és Hősök tere közötti szakaszára, valamint a Kós Károly sétányra sem lehet ebben az időszakban autóval behajtani, de lesz egy kivétel: a Dózsa György úton péntek éjféltől szombat reggel 8-ig, valamint szombat este 8-tól vasárnap 8-ig lehet majd autóval közlekedni.

A lezárások miatt a hétvégére módosul a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 230-as és a 979-es busz, valamint a 70-es, a 75-ös, és a 78-as trolibusz közlekedése: elterelik ezeket a járatokat vagy rövidített vonalon közlekednek.

A kisföldalatti vonalán a rendezvények miatt biztonsági okokból elrendelhetik egyes állomások időszakos lezárását a Bajcsy-Zsilinszky út és Hősök tere között. A BKK oldalán még részletesebb menetrend található.

A Mobilitási Hétvége az Európai Mobilitási Hét része, amelynek itt található az idei programja.