hvg.hu Gazdaság

Pavadaga még jobban teljesít

Az indiai napenergia-termelési boom újabb állomáshoz érkezett: hamarosan elkészül a kapacitásban Paks II.-nél nagyobb méretű naperőmű első "blokkja". És már most olcsóbban termelhet, mint a paksi reaktorok 2026-tól...

Nagyítás

Ennél az indiai ünnepnél színesebbet nemigen lát

A holi, avagy a színek fesztiválja, tavaszköszöntő ünnep Indiában és Nepálban. A fesztiválozók ilyenkor az utcákra tódulnak, színes festékporral, festékes vízzel locsolják egymást. Az esemény egy teliholdas éjszakán és a következő napon át tart, s a Gergely-naptár szerint mindig február vége és március közepe közé esik. A hagyomány szerint ilyenkor a jó győzelmét ünneplik a gonosz felett, a tél elmúltát. Sokak számára a holi jelenti a hálaadást a jó termésért, ez a felejtés és a megbocsátás időszaka.

Hercsel Adél Élet+Stílus

Sztálin lánya: "Egyike a legtragikusabb embereknek, akiket ismerek"

Szvetlana Allilujeva életútja úgy ívelte át az egész XX. századot, hogy csapdába kerülve kellett kitartania a végsőkig két világ, Kelet és Nyugat hidegháborús játszmáiban. Megélte a Szovjetunió széthullását, és nagyon kiborult a volt KGB-ügynök, Putyin hatalomra kerülésétől.

hvg.hu Gazdaság

Brexit-hatás: a volt gyarmat megelőzte a volt gyarmattartót

India valamikor a brit korona gyémántja volt. Vagyis csak afféle díszítő elem egy, a világot egykor uraló gazdasági nagyhatalom számára. De a legfrissebb adatok szerint India abszolút értékben számolt, tehát nem egy főre vetített GDP-je már nagyobb, mint Nagy-Britanniáé.

hvg.hu Autó

Indiai bankjegycsere: nagy pofont kapott az autóipar

Novemberben több mint 28 százalékkal, 33 ezerre estek a legnagyobb indiai autógyártó, a Tata Motors eladásai az előző hónaphoz képest a múlt hónap elején bejelentett készpénzkivonás miatt.

MTI Kult

Diktatúrát idéző újításra kényszerítik az indiai mozikat

Ezentúl minden filmvetítés előtt le kell játszani az ország nemzeti himnuszát az indiai mozikban, és a közönségnek tisztelettel kell végighallgatnia azt – így döntött szerdán az indiai legfelsőbb bíróság, amely így akarja hazafiasságra nevelni az embereket.

MTI Gazdaság

Az indiaiaknak nincs ínyére a kormány rúpiareformja

A kormány november 9-re virradó éjjel érvénytelennek nyilvánította az összes, 100 rúpiásnál (425 forint) nagyobb címletű bankjegyet, azaz az 500 (2125 forint) és az 1000 rúpiást (4250 forint). A lakosok december 30-ig válthatják be régi bankjegyeiket az újakra. Az intézkedés célja az Indiában elburjánzó korrupció, az adóelkerülés és a pénzhamisítás visszaszorítása.

1 2 3 4 5 6 7
53
A címlapról ajánljuk