hvg.hu Itthon

Putyin díszpolgár ismét Magyarországon járt- percről percre

Hétfőn villámlátogatásra Budapestre érkezett az orosz elnök, akit a magyar hatóságok útlezárásokkal és szigorú biztonsági intézkedésekkel, aktivisták sípokkal és átírt utcanévtáblákkal, a Debreceni Egyetem pedig díszpolgári címmel vártak. Putyin részt vett a budapesti dzsúdó-vb megnyitóján, megbeszélést tartott Orbán Viktorral, a küldöttségével érkező miniszterek pedig a magyar kormány képviselőivel tárgyaltak. Az orosz elnök szerint ő nagyon elégedett az orosz-magyar kapcsolatok alakulásával, ami pedig Paksot illeti, hát ott nagyon rendben van minden szerinte.

Bihari Ádám Itthon

Budapestre jön Putyin, ön meg ott fog szitkozódni, miért nem tud közlekedni

A szmogriadóénál is hatásosabb forgalomcsökkentésre számíthatunk a héten Budapest útjain: érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök, több kerületben lezárásokra, parkolási tilalomra kell számítani, és annak sem lesz könnyű dolga, aki légi folyosón keresztül hagyná el a várost. Mindent térképen mutatunk, de lesse meg Putyin guruló páncélos limuzinját is.

Gazdaság

Szijjártó: "fű alatt, sunyi módon született döntés"

Azzal nem mondott semmi újat a külgazdasági miniszter, hogy Oroszország kiemelt gazdasági partnerünk, de azért Szijjártó Péter - amellett, hogy Brüsszelnek is üzent - arról tárgyalt az oroszokkal, hogy az embargó ellenére hogyan tudná a kormány a kapcsolatokat mélyíteni és eredményesebbé tenni.

Seres László Vélemény

Seres: Európa erős embere

Aki valóban meg akarja állítani Európa határainál a menekülteket, az nem sunnyoghat és hajbókolhat az előtt a figura előtt, aki szíriai bombázásaival az egyik jelentős okozója ennek a menekülthullámnak.

Németh András Gazdaság

Orbán: Hálásnak kell lennünk Moszkvának

Orbán Viktor hálás azért, hogy Oroszországgal meg tudtuk hosszabbítani a gázszerződést, és szerinte azt is egyre több ország ismeri fel, hogy nem kellene automatikusan meghosszabbítani az oroszok elleni uniós szankciókat. Putyin azt mondta, beszéltek a magyar cégek részvételéről az orosz focivébé infrastrukturális beruházásaiban.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Putyin és Orbán 2019-ig meghosszabbították a gázszerződést

A csökkenő kereskedelmi forgalom ellenére elégedett az orosz-magyar kapcsolatok jellegével Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Orbán Viktort fogadta szerdán Moszkvában, és a hírek szerint meghosszabbították a gázszállítási szerződést a két ország között. Az orosz állami média szereti úgy emlegetni Orbánt, mint egy tüskét Brüsszel körme alatt.

hvg.hu Itthon

Népszava: Putyin Magyarországra jön

Márciusban érkezik Budapestre az orosz elnök, nem sokkal Angela Merkel után – értesült több forrásból a Népszava. Vlagyimir Putyin legutóbb 2006 elején járt nálunk.

hvg.hu Itthon

Orbán ellen intézett kirohanást egy vezető amerikai diplomata

Áttételesen ugyan, de kemény szavakkal bírálta Orbán Viktor politikáját Victoria Nuland amerikai államtitkár-helyettes. Előkerült az oroszokkal szembeni szankciók bírálata, az illiberális állam építése és az orosz érdekeltségű Déli Áramlat megépítése is. Azt mondta, Kelet-Európa rákja a demokratizálódás visszaesése, és nem kétséges, hogy melyik országról beszélt. Múlt héten diplomáciai források már arról beszéltek, hogy miután Obama megtalálta magának Orbánt, folyamatos amerikai bírálatokra kell berendezkednünk.

hvg.hu Gazdaság

Válaszoltak Bajnai nyílt levelére: igen, lesz államközi szerződés Putyinnal

Közleményt adott ki a Kormányzati Információs Központ, amely szerint tájékoztatják a közvéleményt, ha Orbán Viktor megállapodott Vlagyimir Putyinnal. Már korábban beszéltek arról, hogy lesz orosz-magyar államközi szerződés, de azt az Országgyűlésnek jóvá kell hagynia. A paksi bővítésről is szót ejt a kissé homályos kormányzati közlemény.

MTI Gazdaság

Szijjártó: szálloda után kórházat is építhetünk az oroszoknak

A magyar-orosz gazdasági együttműködés szorosabbra fűzéséről, valamint a magyar cégek oroszországi szerepvállalásának és Magyarország energiabiztonságának növeléséről tárgyalt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön a Szentpéterváron tartott nemzetközi gazdasági fórumon.

MTI Gazdaság

Egy orosz lap szerint Orbánék zsarolnak a moszkvai ingatlanbotránnyal

A Regnum című orosz honlap az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság 6. üléséről írt cikkében megállapította: Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár részvétele arra utal, hogy a magyar fél nagy jelentőséget tulajdonít a találkozónak. A lap szerint a magyar fél azért akarja az összes vitás gazdasági kérdést csomagban kezelni, mert az "eltakarná a magyar fél orosz beruházásokkal kapcsolatos tisztességtelen magatartását".

hvg.hu Gazdaság

Gázos ügyek: miről egyezkedhet Orbán és Putyin Moszkvában?

Kedden Orbán Viktor Moszkvában találkozni fog Vlagyimir Putyinnal. A magyar és az orosz miniszterelnök ezúttal mérhetetlenül sok pénzről fog értekezni. Tisztázniuk kell több igen fontos ügyet: a Malév orosz hiteleinek, továbbá a Szurgutnyeftyegaz Molban lévő pakettjének sorsát, illetve a magyar földgázimport jövőjét. Emellett az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok fejlődési pályája is a zöldasztalra várható, lévén Magyarország januártól az EU soros elnöke.

hvg.hu Itthon

Mit ígér a Fidesz az oroszoknak?

Kemény diónak bizonyulhat a Fidesz számára a függőben lévő magyar-orosz gazdasági kérdések megoldása, ráadásul az egyre szorosabb moszkvai kapcsolatok akár más külpolitikai célokkal is konfliktusokat generálhatnak – vélik egyes elemzők, akik szerint mára lassan megkopott az a korábbi Fidesz-üzenet is, amely szerint új alapokra helyezik a két ország viszonyát.


A címlapról ajánljuk