Azzal nem mondott semmi újat a külgazdasági miniszter, hogy Oroszország kiemelt gazdasági partnerünk, de azért Szijjártó Péter - amellett, hogy Brüsszelnek is üzent - arról tárgyalt az oroszokkal, hogy az embargó ellenére hogyan tudná a kormány a kapcsolatokat mélyíteni és eredményesebbé tenni.

Oroszország kiemelt gazdasági, kereskedelmi és energetikai partnere Magyarországnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar–orosz kormányközi gazdasági bizottság ülését követően szerdán, Budapesten. A tárcavezető, aki egyúttal a bizottság társelnöke is, sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kedden döntés született az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbításáról, ezt Magyarország álláspontja szerint helytelen és antidemokratikus módon hozták meg, a kérdést a lehető legmagasabb szinten kellett volna megvitatniuk a tagállamoknak (a mostani döntés az EU-országok unióhoz akkreditált nagyköveteinek értekezletén született). 

A miniszter szerint Magyarország a döntés meghozatalának módját vitatja, és nem fogadja el, hogy "fű alatt, sunyi módon született döntés" egy ilyen rendkívül fontos ügyben. Úgy véli, tisztázni kellett volna, hogy a szankciók hozzájárultak-e, és ha igen, mennyiben a minszki megállapodások teljesítéséhez. Hozzátette: van egy olyan kezdeményezés, mely szerint  az idén ősszel az állam- és kormányfők megvitatják a kérdést, és hazánk ezt "jobb híján támogatja", mivel így lesz konzultációs lehetőség.

Szijjártó Péter közölte: az európai és világpolitikai fejlemények miatt a kétoldalú együttműködésben jelentős visszaesés következett be, ami komoly veszteséget okozott a magyar gazdaságnak és vállalatoknak. Az elmúlt két és fél évben a magyar vállalatok 4,5 milliárd dollár exportlehetőségtől estek el – tette hozzá. Elmondása szerint a szerdai ülés célja az volt, hogy minden, a szankciók által nem érintett területen fokozzák az együttműködést és hozzájáruljanak ahhoz, hogy fennmaradjon a lehetősége az EU–orosz pragmatikus együttműködés újraépítésének, amikor ehhez a politikai feltételek is adottak.

Három terület volt fókuszban: az energetikai kérdések, a magyar vállatok oroszországi beruházásai, illetve a harmadik piacokon való közös fellépés lehetőségei.

Szijjártó az energetikai kérdésekről szólva elsőként azt közölte, hogy a Paks II. projekt Magyarország energiabiztonsága szempontjából a legfontosabb beruházás. De a felek arról is tárgyalnak, hogy az MVM bevonható-e a Roszatom által máshol megvalósítandó beruházásaiba. A tárcavezető visszaidézte: hazánk módosította a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, amely 25 milliárd köbméter gáz lehívásáról rendelkezik, s mely így 2019 végéig garantálja a biztonságos gázellátást. Az árazás Szijjártó elmondása szerint Magyarország számára kedvezően változott.

A miniszter szerint a magyar vállalatok elsősorban mezőgazdasági beruházásokba foghatnak Oroszországban, épül egy takarmánygyártó üzem, valamint egy húsgyár építését is most készítik elő. A harmadik piacokkal kapcsolatban szóba került egy magyar–orosz konzorcium, mely vasúti kocsikat gyárt az egyiptomi állami vasúttársaság pályázata nyomán.

A bizottság másik társelnöke, Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági szankciók nem képesek megoldani a politikai problémákat, és hiába minden igyekezet, ha 2015-ben emiatt a kétoldalú áruforgalom több mint 40 százalékkal csökkent – és ez a tendencia az idei év elején is folytatódott. Az orosz miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a két ország fejleszteni akarja az együttműködését, és még vannak olyan projektek, amelyek megvalósításra várnak. Kiemelte a mezőgazdasági beruházások és a gyógyszergyártás jelentőségét, továbbá üdvözölte, hogy Magyarország keresi az együttműködési lehetőségeket az orosz régiókkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!