szerző:
hvg.hu

Az egyetemi világrangsorokon jobbára listavezető két brit egyetemre az utóbbi három évben 137 magyar diák jutott be.

A közép-kelet-európai régió országai, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közül az elmúlt három évben Magyarországon volt a legmagasabb a bejutási arány Oxfordba és Cambridge-be – áll a budapesti Milestone Intézet kiadványában.

2015 és 2017 között a magyar jelentkezők 26 százaléka, 137 diák nyert felvételt, többen, mint ahányan ez idő alatt összesen bejutottak Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából az egyetemi világrangsor első két helyén álló brit felsőoktatási intézménybe.

A vizsgált időszakban Magyarországon lett a legmagasabb az egy főre jutó sikeres oxfordi és cambridge-i felvételik száma. Egymillió magyarra 14,09 sikeres felvételi jut, míg ez a szám Romániában 11,89, Lengyelországban 7,12, Szlovákiában 6,79, Ausztriában 5,15, Csehországban pedig 5,08.

A Milestone Intézet felvételizőinek 38 százaléka jutott be Oxfordba és Cambridge-be 2015 és 2017 között, a felvett magyar középiskolások 48 százaléka pedig a Milestone oktatási programjának résztvevője és közösségének tagja volt.

Idén a felvételizőinek 45 százaléka, 33 milestone-os kapott lehetőséget, hogy 2018 őszétől Oxfordban és Cambridge-ben tanuljon, így csak az intézetből többen nyertek felvételt, mint ahányan Ausztriából, Csehországból vagy Szlovákiából bármelyik felvételi időszakban az elmúlt három évben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!