Tökéletes húsvéti kalács - recept

2010. március 30., kedd, 20:50 • Utolsó frissítés: 2010. március 31., szerda, 11:03
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A finom, foszlós, fonott kalács egész évben is sokszor az asztalra kerülhet. De húsvétkor mindenképpen ott a helye a sonka és a tojás mellett.

A húsvéti sonka, a bárány, a tojás és a kalács a termékenységet, a bőséget jelképezik. Az ételeket húsvét vasárnapján megszentelik. Ilyenkor a hívők letakart kosárkákkal érkeznek a misére, hogy a pap áldását adja a lakomára.

A húsvéti ételek összefoglaló neve a népnyelvben kókonya. A székelyek földjén azonban csak a húsvéti kalácsot értik alatta. A magyar kalács elnevezést a nyelvészek a szláv kulics szóból eredeztetik, ami szintén  kimondottan a tetején kereszttel jelölt húsvéti kalácsot jelenti. Európában a legerősebb hagyománya az olaszoknál van a húsvéti kalács sütésének. Colomba Pasquale – galamb formára alakított foszlós kelt tészta. A colomba, azaz a galamb a béke jelképe, és egyben az új életet is szimbolizálja, ugyanúgy, mint nálunk a tojás. A tésztába szárított gyümölcsöket, narancsdarabokat kevernek és a tetejét mandulaforgáccsal szórják meg. Ma már többféle változata is elterjedt a mascarponéstól a csokoládésig.

Húsvéti kalács. Olasz módra

Fotó:

A nálunk ismert hagyományos húsvéti kalács mindig kelt tésztából készül. A kelt tésztából leggyakrabban fonatokat készítenek, így a fonott kalács a legismertebb. De nagyon elterjedt még ilyenkor a kalácskoszorú. Mutatós tortaformára alakítva is: a kelt tésztából egy kisebb kerek cipót formázunk, köré pedig 3 részből készített tésztafonatot illesztünk, és így sütjük meg. A tésztából apró fonott kalácskákat és akár másnapra briósok at is készíthetünk. A tésztába ízlés szerint tehetünk mazsolát, kandírozott gyümölcsöt. Igazán mutatós ajándék vagy asztaldísz, ha a kalácsba festett tojásokat illesztünk, szalagokkal, virágokkal is dekorálhatjuk. A fonott kalácsot húsvétkor a sonkával együtt kínáljuk. Ízlés szerint készíthetjük kicsit kevesebb cukorral, bár az édes és sós-füstölt íz jól harmonizál egymással. Ha a sonka-kalács párost  egy kis tormakrémmel is megbolondítjuk - amit akár a kalácsra kenhetünk - az már igazi húsvéti ízorgia!

Tippek, fortélyok
- A kelt tészta készítése mindig meleg és huzatmentes helyen történjen. A hozzávalók is legyenek szobahőmérsékletűek.
- Lehetőleg friss élesztőt használjunk.  Az élesztőt langyos tejjel elegyítsük , adjunk hozzá egy kevés cukrot, ugyanannyi langyos lisztet és keverjük simára. Kb. 15-20 perc alatt felfut. Ha nem futna fel, akkor ne öntsük a többi hozzávalóhoz, mert az egész kárba vész. Ilyenkor érdemes inkább a tartalék szárított élesztőt bevetni.
- Annak, ha az élesztő nem fut fel,   több oka is lehet: nem friss az élesztő, túl forró vagy hideg a tej, huzatos a hely, ahol pihent, esetleg túl sokáig futtattuk fel és összeesett. Ugyancsak tilos az élesztőre közvetlenül sót szórni, mert akkor elveszti a kelesztő képességét.
- A lisztet  okvetlen szitáljuk át, így a tészta sokkal finomabb, levegősebb lesz.
- A tésztát 45-50 percnél  tovább nem szabad keleszteni, mert összeesik.
- A deszkára tett tésztacipó alá a nyújtáskor csak vékonyan szórjunk lisztet, mert a túl sok liszttől megváltozhat az állaga. 
- Minden kelt tészta szereti a gőzt, így érdemes a   sütőbe egy kis tálkában vizet tenni. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a tészta összeesik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptek »
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár

Az orosz-magyar barátság jegyében csillog a Godunov Restaurant & Vodka Bár a Bazilikától csupán néhány lépésnyire.

Hirdetés

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:


Tökéletes húsvéti kalács - recept
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
  • A tél fűszere - recept

    Kevés trópusi örökzöld fa akad, amelynek elég lehántani a belső kérgét, s darabokban vagy porrá őrölve máris értékes fűszert ad.

  • Gyömbéres gyönyörök – recept

    Gyerekkoromban csak Mary Poppins történetéből ismertem a gyömbéres kalácsot. Isteni finomnak képzeltem, mint minden elérhetetlen, mesebeli édességet.

  • Szerelemre és ezer bajra – recept

    Hovatovább már fogalmunk sincs róla, mikor ártunk vagy használunk magunknak.

HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X