szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Málta igen kedvelt úti cél a nyári szezonban (is). Nézzünk kicsit körül az egykori lovagok konyhájában, ahol az olasz, arab és természetesen a brit hatás is tetten érhető.

A máltai konyha mind technológiájában, mind alapanyagaiban megtestesíti mindazt, amivel az egészséges étkezést példázzuk. Nincs étkezés zöldségek és gyümölcsök nélkül, sokféle formában szolgálják fel őket, hidegen, melegen egyaránt. A terített asztalok elképzelhetetlenek vegyes saláták nélkül, a helyben termett narancsból  korlátlan a felhozatal. Sorjáznak a halas és egyéb tenger gyümölcsei fogások, a nyúl, könnyű rakott ételek és húsok, amelyeket egyedi fűszerezéssel varázsolnak igazi specialitásokká.

Málta nemzeti eledele a nyúl, szinte minden étlapon szerepel, leggyakrabban borban pácolják, és fokhagymával ízesítik. Igen ízletes fogás, persze kétségkívül nem mindenkinek imponál mondjuk a nyúlmájas spagetti, a nyúlpörkölt (fenek biz zalza), vagy éppen a nyúlpástétom (torta tal-fenek). Akinek nincs ínyére megenni az aranyos kis tapsifülest, fogyasszon inkább tintahalat és különféle finom tengeri halakat (sügér, pilótahal, vörös márna, kardhal), vagy éppen szárnyas, esetleg darált húsos ételeket. Vétek lenne kihagyni a helyi hallevest (aljotta), a marhahúslevest zellerrel (brodu), vagy éppen az olasz minestrone leveshez hasonló minestrá-t. Érdemes megkóstolni   a ricottával töltött raviolit is, valamint a timpaná-t, ami egy rakott tésztaféle. Az ínyencek nem hagyhatják ki a töltött padlizsánt, a töltött velőt, a csigát, a borsos juhsajtot sem.

A tipikus máltai előétel tálon   aszalt paradicsomot, kapri bogyót, fűszeres juhsajtot, helyi kolbászkát, olajbogyót, babkrémet, kekszet és kívül ropogós, belül omlós, frissen sült kenyeret tesznek elénk. A vegetáriánus fogásokban is jeleskednek (ne a rántott gomba rántott sajt combóra gondoljunk), aminek az egyik fő oka, hogy a hívő katolikus helybéliek pénteken nem vesznek magukhoz húsételt. Egyébként is sok zöldségfélét szolgálnak fel a húsos fogások mellé. Például a kappunata-t, ami padlizsánból, cukkíniből, paprikából és paradicsomból készült lecsószerű egytálétel kapribogyóval, olajbogyóval, fokhagymával ízesítve. Vagy a bzar ahdar mimli-t, ami pedig különböző fűszeres töltelékkel megpakolt zöldpaprika. Ezek a  köretek  önmagukban is megállják helyüket.

S ezek után már jöhetnek a tüzes máltai borok (Marsovin, Verdala),   a helyi sör , a CISK.Emellett többféle gyümölcssört isznak (Cyder). A helyiek kedvenc szénsavas üditőitala a KINNIE, aminek elég érdekes íze van, tulajdonképpen olyan, mintha alkoholmentes Unicum-narancs egyveleget kortyolgatnánk. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, s eldönteni szeretjük-e vagy sem.

Néhány tipikus máltai fogás, ahogy az étlapon találjuk

Egy különleges kis hely

St. Julians városkában bújik meg egy kulináris gyöngyszem, a La Dolce Vita, amelyet nagyon érdemes felkutatni. 1981-ben nyitotta meg kapuit a Spinola Bay-ben, egy történelmi épületben. A háromemeletes, két, tenger  fölé nyúló terasszal rendelkező étteremben Claudio Trovato, Sziciliából áttelepült séf gondoskodik a finomabbnál finomabb autentikus olasz és mediterrán fogásokról. Az étterem földszintjén egy sajt delikátesz is üzemel, ahol a legkülönlegesebb sajtok kavalkádjára bukkanhatunk. Nem véletlenül fordultak meg itt sokszor olyan hírességek, mint Brad Pitt, Sylvester Stallone, vagy Madonna.

Minestra: sűrű zöldségleves, fő alapanyaga a tök.
Brodu: marhahúsleves zellerrel.
Aljotta: hagymás, fokhagymás, paradicsomos, rizses halleves, mentával, babérlevéllel, citromlével ízesítve.
Fenkata: nyúlmájjal készült spagetti nyúlszósszal leöntve.
Torta tal fenek: nyúlpástétom.
Bragioli: darált hússal vagy kolbásszal, kemény tojással, szalonnával, sajttal, borsóval, olajbogyóval töltött, kevés sörben, hagymával sült marhatekercs.
Brungiel mimli: fűszeres darált hússal, rizzsel töltött padlizsán paradicsomszósszal.
Lampuka: a szigetország halspecialitása, fehér húsú finom hal párolva, sütve vagy grillezve paradicsomszósszal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!