Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8b79e0c5-f0a1-458c-bdb8-0debcd48671e","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A férfi gallyakat gyújtott meg és olvasztott havat ivott, hogy életben maradjon.","shortLead":"A férfi gallyakat gyújtott meg és olvasztott havat ivott, hogy életben maradjon.","id":"20241126_felsotarkany-bukk-tura-fagyhalal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8b79e0c5-f0a1-458c-bdb8-0debcd48671e.jpg","index":0,"item":"99fc051c-45b3-4382-8e7c-d4f8915e3d24","keywords":null,"link":"/itthon/20241126_felsotarkany-bukk-tura-fagyhalal","timestamp":"2024. november. 26. 08:00","title":"Napokig feküdt a Bükkben egy argentin túrázó, az arra futó polgármester mentette meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"62ac46a7-45b1-4cfe-bb11-2cceabf9728d","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Van, ami már több mint tíz éve üzemel.","shortLead":"Van, ami már több mint tíz éve üzemel.","id":"20241125_facebook-drogkereskedok-csoportok-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/62ac46a7-45b1-4cfe-bb11-2cceabf9728d.jpg","index":0,"item":"d7d06211-be75-4f6d-9027-d21756b7aea2","keywords":null,"link":"/itthon/20241125_facebook-drogkereskedok-csoportok-rendorseg","timestamp":"2024. november. 25. 10:57","title":"Telex: Még mindig vannak drogkereskedő csoportok a Facebookon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2b046b1f-d710-474a-9c53-3532f958ec95","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Október 28-án megjelent a HVG-n egy cikk, amelyben három olyan család helyzetét jártuk körbe, akik súlyosan autista, értelmi fogyatékos fiúkat nevelnek. A fiúk agresszívak és bántják a szüleiket. Cikkünk megjelenése után jelentkezett nálunk két olyan szakember, akik érintettek a cikkben szereplő egyik fiú és családja történetében. Levelükben a cikkben megszólaló Stefanik Krisztina, az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport vezetőjének egyes állításaira reagáltak. A levelet változtatás nélkül közöltük, és ezt tesszük most Stefanik Krisztina levelével is, amely a két szakember állításaira és az eredeti cikkre reagál. ","shortLead":"Október 28-án megjelent a HVG-n egy cikk, amelyben három olyan család helyzetét jártuk körbe, akik súlyosan autista...","id":"20241125_reakcio-a-hvg-n-megjelent-eszter-attol-fel-hogy-megoli-a-fia-cimu-cikkre-es-az-arra-erkezett-reflexiora","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2b046b1f-d710-474a-9c53-3532f958ec95.jpg","index":0,"item":"545f0387-dfed-4213-8fd1-e1dbcfd49df5","keywords":null,"link":"/itthon/20241125_reakcio-a-hvg-n-megjelent-eszter-attol-fel-hogy-megoli-a-fia-cimu-cikkre-es-az-arra-erkezett-reflexiora","timestamp":"2024. november. 25. 11:07","title":"Ami igazán fontos: az autista gyerekek, felnőttek és családjaik jólléte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fa8d7a10-f726-4885-af26-7ecf8a246796","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Hétfő este tisztújítás történt a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt-nél (KAVOSZ).","shortLead":"Hétfő este tisztújítás történt a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt-nél (KAVOSZ).","id":"20241126_Parragh-Laszlo-kavosz-tisztujitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa8d7a10-f726-4885-af26-7ecf8a246796.jpg","index":0,"item":"8ea37600-2e6d-4fd4-9717-7e752192571e","keywords":null,"link":"/kkv/20241126_Parragh-Laszlo-kavosz-tisztujitas","timestamp":"2024. november. 26. 08:01","title":"Újabb fontos pozíciót veszített el Parragh László","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"005e4d6d-9aa8-4084-ac5b-2000c71982a3","c_author":"Ford KKE Kft.","category":"brandchannel","description":"A fővárosból vidékre költözés alaposan átformálja egy család életét, ez pedig a közlekedés terén is megmutatkozik. Szerzőnk nemrég települt át Budapestről egy vidéki kisvárosba, ami egy új autó beszerzését is szükségessé tette számukra. Szubjektív beszámoló az autóválasztás szempontjairól és az első tapasztalatokról.","shortLead":"A fővárosból vidékre költözés alaposan átformálja egy család életét, ez pedig a közlekedés terén is megmutatkozik...","id":"20241125_fordmagyarorszag_Uj-Ford-Kuga-miert-jo-dontes-egy-full-hibrid","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/005e4d6d-9aa8-4084-ac5b-2000c71982a3.jpg","index":0,"item":"65daad25-ca10-497c-af7e-949413a19a1c","keywords":null,"link":"/brandchannel/20241125_fordmagyarorszag_Uj-Ford-Kuga-miert-jo-dontes-egy-full-hibrid","timestamp":"2024. november. 26. 11:30","title":"Új Ford Kuga: miért jó döntés egy full-hibrid?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.","c_partnerlogo":"cc7ea449-d2a8-423d-ac2e-cc71c2f7b6d5","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"42732a35-b359-4a12-8496-bcf57748f1c4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"És ön felfedezte már magában a kis Puskást?","shortLead":"És ön felfedezte már magában a kis Puskást?","id":"20241125_puskas-ferenc-muzeum-orban-viktor-schmidt-maria-csanyi-sandor-butragueno-fifa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/42732a35-b359-4a12-8496-bcf57748f1c4.jpg","index":0,"item":"b8496074-8e4f-474c-a531-c6415aba6ab1","keywords":null,"link":"/itthon/20241125_puskas-ferenc-muzeum-orban-viktor-schmidt-maria-csanyi-sandor-butragueno-fifa","timestamp":"2024. november. 25. 13:25","title":"„Minden magyarban van valamennyi Puskásból” Schmidt Mária szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6cd9c56c-aaf7-4c41-a074-e36a84e25391","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A bestsellerszerző 91 éves volt. ","shortLead":"A bestsellerszerző 91 éves volt. ","id":"20241125_Meghalt-Barbara-Taylor-Bradford","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6cd9c56c-aaf7-4c41-a074-e36a84e25391.jpg","index":0,"item":"8b47f47a-0828-4050-8aa7-8b4dfb96aca9","keywords":null,"link":"/kultura/20241125_Meghalt-Barbara-Taylor-Bradford","timestamp":"2024. november. 25. 14:59","title":"Meghalt Barbara Taylor Bradford","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f6ab4ee0-592e-4d82-8930-efa36a4d8778","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A férfi a 2000-es években követett el Kaliforniában több bombamerényletet.","shortLead":"A férfi a 2000-es években követett el Kaliforniában több bombamerényletet.","id":"20241127_korozott-terrorista-fbi-wales","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f6ab4ee0-592e-4d82-8930-efa36a4d8778.jpg","index":0,"item":"d44108ce-31b2-4478-8ec4-c11a9d833a65","keywords":null,"link":"/vilag/20241127_korozott-terrorista-fbi-wales","timestamp":"2024. november. 27. 06:27","title":"Elfogott egy 15 éve körözött terroristát az FBI Wales-ben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Jó húslevest csak türelemmel és kiváló arányérzékkel lehet készíteni. Aki siet, és csak úgy nagyjából figyel oda főzéskor, az legfeljebb a zacskós leves színvonalat éri el.
Azt ugyanis nem lehet elrontani, mert már eleve rossz. Próbálkozhatunk még esetleg házias ízű kocsonyás húslevesalappal, de inkább ne háziast csináljunk, hanem házit, és nem ízűt, hanem ízest. Éppen elég, ha „elismert” szakács reklámozza az ilyesmit a tévéképernyőjén. Kapcsoljuk ki a készüléket, és inkább menjünk a konyhába. Ám ne a minestronéba beleférő, némi olaszos kapkodással, mert a húsleves megköveteli magának az időt és a figyelmet. Persze, az asztalhoz ülők hálája a következő főzésig üldözni is fog minket.
Akkor a szent cél már megvan, most szedjük össze minden bátorságunkat, és csináljuk meg az igazi, jó húslevest. Kezdőket is vállalunk. Ez alkalommal 8 adagban gondolkodunk, kevesebbért nem is nagyon érdemes nekilátni. Kezdjük azzal, hogy mindent megtisztítunk, megpucolunk, lemosunk, és egy nagy tálcán szépen elrendezzük.
Úgy, mint: ½ kiló marhanyak vagy szegy; ½ kiló karajcsont; ½ kiló csirkefarhát; 1,5 kg leveszöldség (jórészt répa, gyökér és petrezselyem, zellergumó és szár, aztán 1-1 vöröshagyma és fokhagyma, pár kelkáposztalevél, 1 paradicsom, 1 paprika); só, szemes bors, szerecsendió-virág, pirospaprikakrém (édes vagy csípős); 3 liter víz.
Gyimesi Zsuzsa
A marhanyakat, a csirke- és a karajcsontot forró vízbe dobjuk 1-2 babérlevéllel és 2-3 percig főzzük. Aztán a vizet leöntjük róla, a csontokat is leöblítjük, hogy ne maradjon rajta semmi a csúnya szürkésbarnás habból. A legalább 6 literes lábosba beleöntjük a 3 liter vizet, visszatesszük a húsokat a fűszerekkel együtt (kivéve a sót) és másfél óráig nagyon lassú tűzön főzzük. Épphogy csak gyöngyözzön, ne bugyogjon, ne habozzon, mert akkor zavaros lesz a levesünk. Ha letelt az idő, merjük ki a léből a csontot és a húsokat. Ezen a ponton eldönthetjük, kell-e gézen és szitán átszűrni, vagy elég átönteni egy másik, tiszta lábosba. Egyesek szerint egy egész hámozott krumpli segít a leves tisztaságának megőrzésében, de empirikus tapasztalataink ezt nem támasztják alá. Akár szűrünk, akár nem, a marhanyakat aprítsuk fel kis kockákra és dobjuk vissza a szép tiszta lébe, a csontról leszedett finom kis húsdarabokat pedig tegyük félre.
És itt jön az arányérzék! A zöldségeket ugyanis akkora darabokra kell vágni, vagy akár csak felezni, vagy éppenséggel egészben hagyni, hogy nagyjából egy időben főjenek puhára. Bízzunk a megérzéseinkben, persze a tapasztalat sem árt, ha elsőre túlfőztük, legközelebb már tudni fogjuk. A paradicsom, a paprika, a vöröshagyma, a fokhagyma és a zeller szára mehet egészben, a végén úgyis kihalásszuk. Csak ekkor sózzunk. A levesünket még egy órán át főzzük, továbbra is nagyon lassú tűzön. Ha a répa még egyben marad, de már nem roppan, kész vagyunk. Csak a csirke- és karajdarabkákat kell beleszórnunk és a frissen aprított petrezselymet. Ha mindent jól csináltunk, aranyszínű, apró zsírcseppes és olyan tisztán átlátszó, mint egy hegyi patak. A mi levesünk viszont forrón gőzölög és olyan illatos, ahogy az hűvös őszi napokon elvárható. Tálaláskor külön is kínálhatjuk a levesben főtt zöldségeket – a hagymát, fokhagymát, zellerszálat paradicsomot, paprikát persze kidobjuk, már megtették kötelességüket –, de nagyon ingerlő, ahogy például a sárgarépa fel-felbukkan a levesestálból.
Trükk
Aki nem bízik az arányérzékében, a leveszöldségeket külön is főzheti. Egy kisebb lábosban először a répát, aztán a zellert, fehérrépát, stb. – egyazon főzőlében természetesen. Ha minden megpuhult, hozzáadjuk a húsléhez.
Amikor a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát kihalásszuk tálalás előtt, a szűrőkanálba nyomkodjuk ki, hogy egy csepp se vesszen kárba az ízükből. Levesbetétek
A tartalmas húsleveshez persze levesbetét is jár. Azt már nem mondjuk, hogy gyúrjuk magunk a tésztát, amiből cérnametéltet vagy lúdgégét gyártunk. Nagyon jó minőségű száraz tésztákat lehet kapni, csak nehogy véletlenül belezúdítsuk a végén a levesünkbe, feltétlenül külön főzzük ki.
A levesbetétek királynőjéről, a grízgaluskáról is ejtsünk néhány szót. Méretére, állagára nézve nem lehet egyértelmű szabályokat hozni, mert egyesek a remegős, alig egyben maradó, hatalmas galuskákat szeretik, mások pedig a galuskaszerű, keményebb fajtát. Van köztes út is, de azt a legnehezebb eltalálni. Aki a féltenyérnyi, puha állagú grízgaluskára szavaz, amiből kettő már kiszorít minden mást a tányérból, kövesse az alábbi leírást: 2 tojás, cirka 8-10 evőkanál gríz (tojásmérettől függően), 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, pár tekerésnyi bors, szárított petrezselyem- vagy zellerlevél. A tojások sárgáját keverjük el minden hozzávalóval, és pihentessük legalább egy óráig. A bedagadt masszát felvert tojáshabbal lazítsuk fel, és forró, de nem lobogó, csak gyöngyöző sós vízbe eregessük kettesével, hármasával. A két nagykanállal előírt galuskaformázó műveletet kézzel is végezhetjük, de villával mindenképpen nyomkodjunk bele mintát, úgy az igazi. A galuska akkor főtt meg, ha kétszeresére dagad, és nehéz kiszedni, mert nem hajlik, hanem törik. Ezért szűrőkanállal vagy két villával emeljük ki a főzővízből. Egyenesen tegyük egy húslével teli edénybe, ahol még tovább dagad és beszippantja a finom ízeket is.
Trükk
Aki a kisebb galuskákra szavaz és nincs ideje/kedve lacafacázni, a felvert egész tojásba annyi grízt tegyen, amitől jól összeáll és formázható, de egy csapott mokkáskanál szódabikarbónát is tegyen bele, természetesen a fűszerek mellé. Nem kell pihentetni, ha alaposan kikevertük, azonnal mehet a főzővízbe, de ezt a galuskát csak kávéskanálnyi méretben gyártsuk, mert nem bírja olyan jól a dagadást, és ha nagyobb, tuti, hogy szétzuhan.
Csinos kis grízgombócokat is készíthetünk, sőt ha nem bírunk a fantáziánkkal, akár reszelt sajttal is dúsíthatjuk. Levegősebb lesz és ízesebb, de – hagyománytiszteletből – ne húslevesbe tegyük, hanem valamilyen kreatív zöldséglevesbe!
Gyimesi Zsuzsa
Igen jól érzi még magát a levesben a májgaluska vagy májgombóc. Ezt lehetőleg csirkemájból csináljuk – 10-15 deka bőven elég hozzá –, amit vagy elkaparunk, vagy ledarálunk. Apróra vágott petrezselyemmel, esetleg majoránnával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Összedolgozzuk egy tojással, kevés olajon megfuttatott reszelt hagymával, végül zsemlemorzsával vagy egy előzőleg beáztatott és kinyomkodott zsemlével dúsítjuk a masszát. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, szükség esetén még zsemlemorzsával tömöríthetjük. Bő, forrásban levő vízbe mokkáskanállal galuskákat szaggatunk vagy vizes kézzel gombócokat formálunk.
Lassú forralással körülbelül 6-8 perc alatt kész is. Szóba jöhet még levesbetétként a petrezselymes sült gombóc. Egy igazi sváb húsleves például elképzelhetetlen nélküle. Ez nem más, mint előzőleg olajban megsütött zsemlegombóc./ Ha tudni akarjuk,milyen az igazi,ünnepi sváb húsleves,érdemes egyszer útba ejteni a solymári Aranykorona vendéglőt.Esetleg még a receptet is megadják - fotók./ Adhatunk levesbetétként apróra felkockázott libamájat, külön picit lepirított gombát, párolt zöldborsót. S ne csodálkozzunk, ha a tálkákra kirakott levesbetétekkel „összevissza” megrakják a tányérjukat a népek. A levesben főtt húshoz reszelt tormát kínáljunk.