szerző:
hvg.hu

Miközben a balatoni ingatlanpiacot túlkínálat jellemzi, vízparti ingatlant nehéz találni. A felkapott településeken már alig akad ilyen, és ha mégis, pillanatok alatt gazdára talál. Utánajártunk, mennyivel emeli az ingatlan értékét a vízközelség.

A közvetlen vízpart igencsak megdobja az ingatlanok árát, mivel ilyesmiből minimális a kínálat. A különbséget jól mutatja, hogy egy Balatonnál lévő, 500-700 négyzetméteres vízparti telek áráért pár száz méterrel távolabb többszintes, jó állapotú családi házat vehetünk – mondja Szabó Tibor, a balatonlellei Korrekt ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője. A közvetlenül vízben végződő lakóingatlanok árai igen magasak: építési évtől függően négyzetméterenként 700-800 ezer forintot is elkérhetnek értük.

Szűkös kínálat

Szabad sáv csak papíron
A Balaton törvény úgy rendelkezik, hogy a víztől 30 méteres sávban építési engedély már nem adható ki. A meglévő területek kisajátítására ugyanakkor az illetékes önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő anyagi hátérrel, így a mostani állapot még bizonytalan ideig fennállhat. Emiatt a Balaton körül tervezett 30 méteres szabad sáv egyelőre még csak papíron létezhet. A telek méretéhez viszonyított beépítettségi százalék ezeken a területeken 10-20 százalék között mozog.
Egy víztől utcával elválasztott ingatlant feleennyiért is megszerezhetünk: a Balaton esetében ezek négyzetméterárai 250-300 ezer forint/négyzetméret körül alakulnak. Olyan is előfordul, hogy egy korábban épült, felújításra szoruló vízparti vagy vízpart közeli lakóingatlant vízparti telekárban kínálnak. Az utóbbi pár hónapban növekedett az érdeklődés a közvetlen vízparti, vízpart közeli 60-70 millió forintos ingatlanokra, amelyekre korábban alig volt kereslet. 

A szűkös kínálat miatt a közvetlen vízparti lakóingatlanok néhány hónap alatt gazdára találnak: Vannak tehetős vállalkozók, külföldiek, akik hajlandók lényegesen többet fizetni egy ilyen lakóházért, vele együtt annak panorámájáért. A legtöbbet olyan ingatlanért fizetnek, amelyhez nem tartozik nádas, amelyet nem kell feltölteni, ugyanakkor kitűnő panorámájú. A legértékesebbek közé tartoznak a Badacsonyra vagy Tihanyra tekintő, csendes helyen lévő telkek. A közvetlen vízparti ingatlanok kedvezőtlen elhelyezkedése nem minden esetben értékcsökkentő tényező: van olyan vevő, akinek többet ér a pihenés és a kikapcsolódás.

Új tendenciák

A „legdivatosabb” ingatlanok általában minden balatoni település esetében a vasút és a víz közötti részen elhelyezkedő új építésű házak. Ezek közül is 15-20 százalékkal drágábban lehet értékesíteni azokat, amelyekből kilátás nyílik a Balatonra. A közvetlen vízparti ingatlanok közül legkeresettebbek a lakóparki lakások, az önálló új építésű lakóházak, és 30-40 négyzetméteres lakások. A hetvenes években épített, 30-40 lakásos, 26-30 négyzetméter közötti vízparti üdülő egységek is felkapottak lettek. A kínálati oldalon nagyobb mennyiségben előforduló új építésű társasházi lakások hatására ezeket lényegesebben olcsóbban meg lehet vásárolni.

Árcsökkentő tényezők

Az ingatlan értékét csökkentheti például a vasút közelsége, az alapellátás hiányossága, vagy a település központjától való nagy távolság. Az is számít, hogy milyen építési övezetben található az adott ingatlan és milyen arányban építhetők be a telkek. Fontos hogy családi lakóházról vagy hétvégi házról, üdülőről van e szó, és számít a közművek közelsége is.

Közvetlen vízparti ingatlanVízparttól egy utcára lévő ingatlanA vasú és a víz között lévő ingatlan
Telek35-40 00020-30 00017-20 000
Lakóházas ingatlan700-800 000250-300 000170-200 000
Új építésű lakás400-500 000(luxusapartmann)280-340 000250-280 000
Üdülő egység170-250 000150-200 000150-180 000
Balatoni ingatlanárak a vízparttól való távolság függvényében (Ft/m2)

Egy vízparti telek értékét a szokásos tényezők mellett leginkább a nádas, a talajvíz, a talajösszetétel, és a domborzati viszony határozhatja meg: Lényegesen többe kerül az építkezés a vízparton, mint néhány utcával beljebb. Ilyen esetben talajmechanikai vizsgálat feltétlenül indokolt a megfelelő alap és lábazat kialakításának érdekében, valamint fontos az épület szigetelésének minősége is. Nem elhanyagolható tényező a víz felhajtó ereje sem.

Olcsó a stég

© dripnet.hu
Stég létesítése minden esetben engedélyköteles. Magánszemély szabadon álló stéget nem építhet, jogi személy viszont igen. Ezek mérete a 10 négyzetmétert nem haladhatja meg. Aki stéget kíván létesíteni, annak a Balatoni Vízügyi Igazgatósággal kell mederhasználati szerződést kötnie. Ezt követően az önkormányzat jegyzője hozza meg a határozatot. Magánszemély csak úgynevezett bejárós stégre kérhet engedélyt, mely közvetlen kapcsolatban van az adott vízparti területtel.

A stég maximális méretét az adott vízparti telek szélessége határozza meg, míg mélysége körülbelül 25–30 méter lehet. Mederhasználati díjat is kell fizetni: egy méter szélességig 300 forint/négyzetméter, a szabadon álló stégnél vagy az egy métert meghaladó szélességnél pedig 600 forint/négyzetméter évente. Egy 6-8 négyzetméteres stég elkészítésének ára körülbelül 100-150 ezer forint. Fontos tudni, hogy új nádasba nyiladékot nem lehet vágni, ellenkező esetben komoly büntetésre lehet számítani.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség
MTI Itthon

Változik a jövedéki adó, ingatlanadót vezetnek be

A kormány javaslata szerint 2006. szeptembertől a cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal, a bor kivételével a szesztartalmú italoké pedig 7 százalékkal emelkedik - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén Budapesten.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan találjunk rá az álomingatlanra?

Még nagy választékból is egyszerű a lakáskeresés, ha rászánunk némi időt az előkészületekre. Tippjeink segítségével elérhetővé válik az ideális lakás vagy ház megvásárlása.