szerző:
MTI

Nincs bérmegállapodás, ezért március 28-tól öt napig sztrájkolnak a Volán-társaságok szakszervezetei – közölte a résztvevő érdekképviseletek nevében Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke csütörtökön. A sztrájk országos lesz, de még nem tudni, hányan csatlakoznak a volános dolgozók közül. A még elégséges szolgáltatásról megállapodott a két oldal, országos átlagban a járatok 75-80 százaléka járni fog – ígérik.

Közleménye szerint az alágazati kollektív szerződést aláírók, így a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége a sztrájkról értesítették a munkáltató nevében tárgyaló Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségét.

A Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelésről a munkáltató és a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő képviselőivel, de mostanáig nem sikerült megállapodniuk. Az elmúlt időszakban a kezdeti nullához képest kissé elmozdult a munkáltatói ajánlat, de az érdekképviseletek nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a 3 százalékos bérfejlesztést és a havi ötezer forintos béren kívüli juttatást.

A közleményben jelezték azt is, hogy a legutóbbi, március 11-i tárgyaláson elhangzott ajánlatát a tulajdonos mostanáig nem erősítette meg írásban.

Baranyai Zoltán bejelentette azt is: a még elégséges szolgáltatásról már több mint két hete egyeztetnek, és csütörtökön megállapodtak a mértékéről. A munkáltatók elkészítették a sztrájktörvényben, illetve a közlekedési törvényben foglaltaknak megfelelő mértékű szolgáltatást biztosító menetrendet, ezt a szakszervezetek elfogadják, ez az alapja annak, hogy jogszerű sztrájkot lehessen indítani – közölte.

Hozzátette, hogy a sztrájk lebonyolításával kapcsolatban van néhány kérdés, amiről még egyeztetnek, hétfőn lesz a következő tárgyalás.

A sztrájkot az egész ország területére meghirdették. Mivel az elégséges szolgáltatást biztosítani kell, országos átlagban a járatok 75-80 százaléka közlekedni fog – mondta Baranyai Zoltán. A menetrendet a munkabeszüntetés előtt minimum két nappal kell közzétenniük a Volán-társaságoknak – tette hozzá.

Az érdekképviselet elnöke közölte: később tudják megmondani, hány dolgozó csatlakozik a sztrájkhoz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!