szerző:
hvg.hu

De micsoda demonstráció volt! Semmit nem lehetett belőle látni.

Szórólapot kapott 1500 dolgozó

Cikkünk megjelenése után reagált a Vasas Szakszervezeti Szövetség is, amely közleményében azt írta, ugyan nem a kapun kívül, hanem bent zajlott a szimpátiatüntetés, de "a szokatlannak mondott akciót nehéz nem érzékelhetőnek nevezni". Azt írták, a helyszínen kiosztott, a magasabb béreket és jobb munkafeltételeket igénylőkkel szolidaritást vállaló Vasas szórólapot a szervezők és a résztvevők becslései alapján mintegy 1500 munkavállaló vette át és mintegy 400-an az aláírásukkal is megerősítették, hogy egyetértenek a követelésekkel. A szövetség hozzátette, hogy a kecskeméti akcióval a dolgozók egyébként nemcsak az Audi, hanem az egyik beszállító, a sopronkövesdi Autoliv dolgozói mellett is kiálltak - utóbbiak csütörtökön kétórás figyelmeztető sztrájkot is tartottak.

Fura egy megmozdulás volt a kecskeméti Mercedes-gyárban.

A hvg.hu tudomása szerint a Vasas Szakszervezet mára szimpátiatüntetésre hívta a tagjait, a béremelést kiharcolni akaró győri Audi-munkások mellett álltak volna ki. Ma azonban valami megbicsaklott: a gyár kapuin kívülre tervezett szimpátiatüntetésből semmit nem érzékelhettek az emberek, mert csendesen, bent, a falakon belül volt.

Nem tudni pontosan, min fordult meg az akció. Információnk szerint ráadásul még a Németországból jött szakszervezeti emberek is csodálkoztak, másra számítottak.

Sikerült beszélnünk a Vasas Szakszervezet helyi embereivel, azt mondták, náluk rendezett a bérhelyzet és a munkakörülmények, csak halkan szerettek volna kiállni az Audi-gyárban dolgozó kollégáik mellett. Mindenesetre fontos adalék lehet a történtek megértéséhez, hogy holnap az üzemi tanácsba választanak tagokat, a Vasas Szakszervezet is vélhetően képviseltetné magát a tanácsban. (A Vasas Szakszervezet a múlt héten megszólalt, jelezte, az autóiparban általános az elégedetlenség. Gyűlnek a gondok abban a szektorban, amit az Orbán-kormány a tenyerén hord.)

Megkerestük a gyár vezetését is. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH Kft.) a Vasas Szakszervezet szolidaritási akciója kapcsán azt írta, hogy a cég „2016 első negyedévében már lefolytatta a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, ami azt jelenti, hogy a bértárgyalások a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában már lezárultak. Ezeknek megfelelően az MBMH munkatársai 2016 áprilisától már megemelt bérüket kapják meg.

A szimpátiatüntetést szervező Vasas Szakszervezet aktivistái a kecskeméti Mercedes-gyár előtt
©

Az MBMH vezetőségét csak március 29-én tájékoztatták a Vasas Szakszervezet tervezett szolidaritási akciójáról az Audi Hungáriánál és az Autoliv-nél folyó bértárgyalások támogatása mellett.

Az MBMH Kft. vezetősége, a szakszervezetek és az Üzemi Tanács rendszeres párbeszédet folytatnak egymással, és jó az együttműködés; ezért engedélyezte az ügyvezetés a Vasas szakszervezet rövid határidővel meghirdetett szolidaritási akcióját március 30-án 13:00 és 15:00 óra között. Az akció az MBMH Kft. termelését nem befolyásolja.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!