szerző:
hvg.hu

Már biztosan nem kezdődik el jövő tavasszal a hármas metró felújítása. A főváros visszavonta a felújításra vonatkozó tenderét.

Visszavonta a hármas metró felújítására vonatkozó tenderét a Budapesti Közlekedési Központ. Az uniós közbeszerzési értesítőben olvasható közlés a vágányépítési, alagúti munkák; biztosítóberendezés, automata vonatvezérlőrendszer felújítása; vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítése céljából kiírt pályázatot törli.

A Magyar Idők a hétvégén arról írt, hogy a BKV megsemmisíti a metrófelújítással kapcsolatban kiírt négy kiírását.

A tenderek sikertelenségének oka - Tarlós István főpolgármester korábbi nyilatkozatai szerint - az, hogy az ajánlattevők túl magas árat kértek. A projektre elvileg 137,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ám egyes becslések ennél jóval magasabb költséggel számolnak. Miközben a főváros és a kormány vitázott azon, mennyi pénz is van a felújításra és milyen forrásból fedezik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium amiatt kritizálta a városvezetést, hogy a pályázatot nem a kész tervek alapján írták ki. Az Index októberben írt arról, hogy a tárca még az év elején jelezte: rosszul írták ki a tendereket, mivel a végleges kivitelezési tervek helyett a stratégia alapján kell árajánlatot adni. (A most visszavont pályázatot egyébként szeptemberben tették közzé, az eredeti leadási határidő november 10-e volt.)

A Magyar Idők hétvégi cikke szerint az új tendereket már a kiviteli tervek alapján írják ki. A Főmterv december közepére végezhet ezzel a munkával, az új kiírásokat pedig januárban hozzák nyilvánosságra.

A mostani csúszás miatt továbbra is bizonytalan, mikor kezdődhet el a hármas metró rég várt rekonstrukciója. A főpolgármester november elején azt mondta, a felújítás kezdete attól függ, „lesznek-e épelméjű ajánlatok”. Tarlós szerint ebben az esetben már jövő tavasszal elindulhat a munka az alagútban.

Így viszont nyárra csúszhat, ami azért problémás, mert így időben egybeesik a vizes vb-vel. Ha viszont a július második felében rendezendő világbajnokság végét is kivárják, lassan már őszi kezdéssel kell számolni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!