szerző:
hvg.hu

A budai Vár Úri utcai épületének és a Vár oldalában fekvő Budai Vigadónak a felújítása is annak a cégcsoportnak a feladata lett, amelyet kezdettől fogva a kegyvesztett Közgép utódaként emlegettek. Egy nap alatt több mint 8 milliárd forintos megbízást nyertek el.

Megállíthatatlanul nyomulnak és fejlesztenek az ingatlanpiacon Magyar Nemzeti Bank vitatott célú alapítványai: ezúttal a Pallas Athéné Domus Animae kért ajánlatot az Úri utca 21. szám alatti műemlék épület átalakítására. A feladatra egyedül a Magyar Építő jelentkezett, és még a becsült költségnél is csaknem 400 millió forinttal olcsóbban, 3,6 milliárd fointért vállalta el a munkát.

Az épületben doktori iskola működik majd, és kiállításokat rendeznek. Az alapítványt a közbeszerzési eljárásban Szemerey Gabriella képviseli, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének a felesége.

A Magyar Építőt 2015 májusában vásárolta meg a Kőrösaszfalt, amely részben a Duna Aszfalton keresztül Szijj László tulajdona. A tiszakécskei vállalkozó nem ritkán a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen kap megbízásokat a közszférából, így például a békési ivóvíz minőségét javító programban. A Duna Aszfalt az egyik szponzora a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának. Úgy tudni, hogy a Körösaszfalt fiatal vezérigazgatója, Pálffy Balázs Mészáros Lőrinc lányának jövendőbelije.

A Budai Vigadó impozáns épületét a Hagyományok Háza üzemelteti, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyik intézménye. A 1897-98-ban neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült műemlék ingatlant most felújítják és kibővítik. A közbeszerzési eljárásban eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték a beruházást, ám végül 551 forint híján 4,6 milliárd lett a megbízás, dacára annak, hogy hárman is ajánlatot tettek.

A nyertes az Épkar Zrt., amely egy Karcagról indult vállalkozás, még az ugyancsak karcagi Bróker Marcsi ügyében is felmerült a cégtulajdonos, Szeivolt István neve. Ám a legfontosabb hír akkor bukkant fel a céggel kapcsolatban, amikor a Magyar Építő tulajdonosváltásakor kiderült, hogy az Épker is beszáll a Körösaszfaltba.

A nyilvános dokumentumokban nem egyértelmű a tulajdonosi szerepvállalás, ám Szeivolt István valóban bekerült a Magyar Építő igazgatóságába. Azóta az Épkar is több megbízást kapott, köztük például a Komjádi uszoda felújítását.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!