szerző:
hvg.hu

Tovább gyűrűzik a korrupciós botrány, őrizetbe vették a Samsung alelnökét, aki a vád szerint a dél-koreai elnököt próbálta megkenni.

Őrizetbe vették Li Dzsejongot, a Samsung alelnökét, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta megvesztegetni a dél-koreai elnököt. A vád szerint a cég 41 milliárd won, azaz 10 milliárd forint értékű adományokkal próbálta elérni, hogy felvásárolhassák egy vetélytársukat. A cég az adományozás felét elismerte, de azt tagadják, hogy bármit is elvártak volna ezért.

Li Dzsejong a Samsungnak nem csupán az alelnöke: mióta az apja, a cégcsoport elnöke 2014-ben szívrohamot kapott, gyakorlatilag ő vezeti a vállalatot, és a csoport örököseként tekintenek rá. Januárban egyszer már kihallgatták, de akkor végül úgy döntöttek, hogy nem veszik őrizetbe. A hét elején ismét kihallgatásra hívták be, ma pedig a bíróság úgy döntött, hogy elég bizonyíték gyűlt össze az őrizetbe vétel elrendeléséhez.

Pak Gunhje elnököt tavaly decemberben fosztották meg a hatalmától – az ügy még az alkotmánybíróság előtt van. A botrány az után robbant ki, hogy kiderült: az elnök hivatalos pozícióval nem rendelkező bizalmasa, Csoj Szun Szi nem csupán beszédeket írt Paknak, hanem kinevezésekbe szólt bele, államtitkokhoz fért hozzá és közpénzeket is elsikkaszthatott. A vád szerint a Samsung őt és a cégeit próbálta megvesztegetni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Egy öleb és egy sértett szerető rendítette meg Ázsia sikerországát?

20 milliárd wont, vagyis 17 millió dollárt adott a dél-koreai cégóriás, a Samsung alapítójának unokája a sámánasszonynak, aki cserébe elintézte neki az elnök asszony jóváhagyását egy zavaros üzleti ügyben. A sámánasszonyt 40 éves barátság fűzte Dél-Korea elnök asszonyához, Park Gun Hje-hez, akit a parlament kétharmados többséggel leváltott államfői posztjáról a korrupciós botrány miatt.