Juhász Gábor
Juhász Gábor

Röviddel azután, hogy Andy Vajna befektetési cége, az AV Investment megalapította az IKO Holdingot, bevett egy máltai céget is az üzletbe.

Az International Air Brokerage Limited nevű máltai cég lett az IKO Holding Kft. egyharmados tulajdonosa. A kft-t Andy Vajna befektetési cége, az AV Investments Kft. alapította nemrég, hogy a TV2 háttércége legyen, hozzá tartoznak az IKO Műsorgyártó, az IKO Non-Spot és IKO SSC kft-k. Az IKO-csoport régebben Rákosi Tamás üzletember érdekeltsége volt, akit Vajna az RTL Klubtól átcsábított a TV2-hez. A harmadik tulajdonos a H-SK Reklám Kft. lett, amit Sipos Tímea vezet.  (Ennek testvércége, a H-SK Holding 2016 decemberéig Heinrich Pecina egyik bécsi vállalatához, a VCP Capital Partners Unternehmensberatungs AG-hez tartozott. Pecina éppen most szerzi meg magyarországi vállalatán, a Media Development Management Kft.-n keresztül az Északkelet-Magyarországon megjelenő megyei napilapokat.)

Könnyen lehet, hogy a 2011-ben alapított titokzatos máltai cég mögött is Rákosi áll. A társaságról annyit lehet tudni, hogy a szintén máltai Fides Fudiciary Limited kezében van, és egy Fortia Manegement Limited nevű szigetországi cég a bejelentett vezetője. De ismert, hogy Rákosi június elején megállapodást kötött Vajnával, hogy tovább erősítik a két cégcsoport együttműködését. Eszerint Vajna társtulajdonossá válik az IKO-csoport műsorgyártással, értékesítéssel, kábeltelevízió disztribúcióval és a hírességek menedzsmentjével foglalkozó vállalataiban. Ugyanakkor valójában továbbra is Rákosi irányítja az IKO-csoportot. A központi céget, az IKO Holdingot Tremmel Zoltán vezeti, aki Rákosi régi munkatársa. 

Kormányközeli üzletemberek – köztük Vajna - médiavásárlásairól a HVG csütörtökön megjelenő számában közölt hosszabb elemzést

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!