szerző:
hvg.hu

Három ország van csak az egész EU-ban, ahol rosszabb a gyerekek helyzete, mint Magyarországon.

Ritka rossz a magyar gyerekek helyzete – derült ki az Eurostat most kiadott adataiból. A 18 év alattiak 33,6 százaléka él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben. Ennél rosszabb helyzetet csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban mért az unió statisztikai hivatala. A románoknál a gyerekeknek majdnem a fele szegénységben él.

Pedig a probléma nem csak Közép- és Kelet-Európáról szól: a régiónkból Szlovénia és Csehország is az EU legjobb négy tagállama közé került, náluk csak Dániában és Finnországban jobb a helyzet.

Az Eurostat három lehetséges módon sorolhat be valakit a szegénységben élők vagy kirekesztettséggel fenyegetettek közé. Ide tartozik az, aki

- az ország mediánjövedelmének 60 százalékánál kevesebb pénzből kell, hogy megéljen, a szociális juttatásokat is beleszámítva,

- a depriváció kilenc mutatója közül legalább három igaz rá, például nem tudja melegen tartani a lakását, nem képes fizetni a váratlan költségeket, megcsúszik a rezsi fizetésével, vagy nincs mosógépe,

- vagy olyan háztartásban él, ahol a munkaképes korúak a lehetséges munkaóráik kevesebb, mint 20 százalékában dolgoztak vagy tanultak az előző egy évben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!