szerző:
hvg.hu

A Fidesz a végsőkig elmegy, hogy hatalmon maradjon, de leváltani csak akkor lehet, ha elfogy az EU-s ingyenpénz – véli Békesi László volt pénzügyminiszter.

Ha érdekei kívánják, a szükségállapot bevezetésétől sem retten vissza a kormány – mondta Békesi László volt MSZP-s pénzügyminiszter a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámának adott interjújában.

Békesi szerint a mostani uniós költségvetési ciklus után elfogy a szerény gazdasági növekedés fedezeteként beáramló ingyenpénz, és ezzel egy időben kifutnak az olcsó hitelek is. „A keleti nyitás kudarcot vallott, onnan nem érkeznek az unióhoz hasonló, szabad felhasználású források. Ez más helyzet lesz, nem lehet betömni majd az utolsó pillanatban az elégedetlen társadalmi csoportok száját némi béremeléssel vagy ajándékutalványokkal” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy már a Kádár-korszakban is megteremtették a pénzt kölcsönökből a jóléti kiadásokra, azt felelte: akkor minden hitelező tudta, hogy amíg a rendszer áll, visszakapja a pénzét. Az uniónak hátat fordító Orbán-rendszer szerinte nem lesz hitelképes, illetve irreálisan magas kamatokat kell majd fizetnie az új forrásokért, ezt pedig legfeljebb rövid távon lehet fenntartani.

A volt miniszter szerint egykori pártja, az MSZP „menthetetlenül öregszik és fogy”, az LMP sok mindennel próbálkozik, de eredménytelenül, a Jobbik nem tudja megszólítani a baloldaliakat, a Momentumról pedig kiderült, egyetlen filozófiája generációs alapon benyomulni a politikába. De ennél tovább is ment: szerinte ha elég erős volna az ellenzék, a kormány akár el is halaszthatná a választást.

Ne vicceljen, néhány robbantás után a hívei könyörögni fognak a szükségállapotért. Ez pedig egyszerűen kivitelezhető.

Ezt készíti elő az állandó háborús hangulat, a veszélyeztetettségtudat fenntartása – mondta.

Részletek a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámában.

©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!