szerző:
hvg.hu

Elon Musk amerikai állami támogatásával is példálózott a miniszterjelölt, amikor bemutatta, hogyan képzeli el a magyar cégeknek adott segítséget.

A magyar tulajdonú vállalatok súlyának a növelése az elsődleges feladat – mondta el Palkovics László a gazdasági bizottság előtt a miniszterjelölti meghallgatásán.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt arról is beszélt: szerinte az elvándorlás nem kirívó, a környező országokból hasonló arányban vándorolnak el az emberek dolgozni külföldre. A cél ettől függetlenül az, hogy csökkenjen ez a szám.

Ma az állam is képes arra, hogy olyan lehetőségeket teremtsen, amelyre innovatív vállalatok rá tudnak csatlakozni – mondta Palkovics. Például a multik elkezdték növelni a kutatás-fejlesztési tevékenységüket Magyarországon is. „Nem kell szerénykedni, a fönnálló keretek között a magyar államnak feladata, hogy támogassa ezeket a vállalkozásokat” – fogalmazott. Példaként azt hozta fel, hogy Elon Musk is kapott támogatást az amerikai államtól.

A magyar cégek hatékonysága, főleg a kkv-szektorban, nem elég jó Palkovics szerint sem. Az államnak megvannak az eszközei, hogy ezen változtasson – mondta.

Feladat az is, hogy a már most itt lévő külföldi cégeket megtartsák. Azonban ezt úgy kellene megtenni, hogy ne csak a gyártást végezzék itt, hanem a termékfejlesztést is, „ne csak egy meghosszabbított munkapad legyen”.

Konkrétumot azonban nem sokat említett arról, hogy miként lehet támogatni az innovációt. Azt elmondta, hogy az egyetemekre számít az állam, erősíteni kell a szakképzést, és arra is utalt, hogy azokat a cégeket lehetne támogatni, amelyek nagyobb értéket teremtő munkát végeznek az országban. De vannak olyan területek is, ahol az állam maga meg tud jelenni, mint innovációs tevékenységet folytató szereplő: a klímapolitika, az infokommunikáció, a fenntarthatóság, valamint a közlekedés és a logisztika építése. Ami a finanszírozást illeti, ott leginkább az EU-ra lehet számítani, sokatmondó, hogy Palkovics erről csak annyit mondott el: az állam legfontosabb dolga az EU-s források koordinálása.

A leendő miniszter ezen az ülésen is bemutatta államtitkárjelöltjeit, az NGM-ből és a Századvégből is érkeznek államtitkárok.

A rezsicsökkentés marad

Palkovics László a fenntartható fejlődés bizottságában nyitott hétfőn, ott a többi között arról beszélt, kihívást jelent, hogy 2050-re az emberek 67 százaléka él majd városokban, azt mondta, a versenyben az élhető környezetet biztosító városok fognak nyerni.

A társadalom öregedése - kivéve a hölgyeket - Palkovics szerint több lehetőséget jelent, mint kihívást, de tudni kell alkalmazkodni ehhez a folyamathoz. Ő speciel idősen is aktív életet élne.

Azzal is kell kezdeni valamit, hogy a középosztály világszintű növekedésével nő a fogyasztás, az élelmiszer és energiaigény, viszont az erőforrások szűkülnek. “Az a régió lesz versenyképes, amely megoldja a problémát saját hatáskörön belül.”

Palkovics hangsúlyozta, a rezsicsökkentés marad, viszont energiaügyben ellentmondó irányokat látnak: az egyik szcenárió szerint a 10 évvel ezelőtti szintre drágulhat az olajár, a másik verzió szerint viszont az árak csökkennek.

Az energiapolitikában arra építenek, ami megtérül és az ellátás biztonságát garantálja - mondta Palkovics. A fő elem az atomenergia, amit nem lehet kiküszöbölni, de nagy súlyt képviselhetnek a megújuló energiaforrások is - főként a napenergia. Fontos kérdés az energiatárolás megoldása is.

A vasúti közlekedés fejlesztéséről is beszélt, a megyei jogú városok vasútközlekedésének gyorsítása a cél, a kerékpáros közlekedés is stratégiai elemmé vált. Az útfejlesztés mellett a logisztikai rendszert is fejleszteni kell.

A közösen használt járműveknél is sok lehetőség van, ha megfelelő ehhez a szabályrendszer.

A kérdések után azt mondta, fontos, hogy mielőbb a parlament elé kerüljön az éghajlatváltozási stratégia.

Az M1-es autópálya felújítása miatt kedden ülésezik egy operatív stáb, hogy hogyan lehet elviselhetővé tenni a munka okozta fennakadást.

Azt egyelőre nehéz megmondani, mi lesz a gázkereskedő MET-tel, többféle megoldás képzelhető el, ezt még vizsgálják.

A bizottság LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet bírálta a kínai hitelből megvalósuló Belgrád-Budapest vasútvonalat, amely a szerinte csak Kínának jó. Ezzel Palkovics nem értett egyet, azt mondta, ha van rajta elég forgalom, akkor megtérül. Az a feladat, hogy az áruszállítási képességeit kihasználják.

“A számok nem támasztják alá Schmuck Erzsébet félelmeit.”

A bizottság többsége támogatta Palkovics László miniszteri kinevezését, bár ennek csak formális jelentősége van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!