szerző:
hvg.hu

A választási értesítőket már postázzák, de a választásokig még van két hónap, addig sokan válthatnak lakcímet.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

Ahogy arról beszámoltunk, elkészült a választói névjegyzék az április 8-i országgyűlési választásokhoz, az abban szereplőknek pedig a héten kipostázzák a választásról szóló értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően postázza ki az értesítőket, de mi van azokkal, akik február 9-e és április 8-a között lakcímet változtatnak?

Megnéztük a Nemzeti Választási Iroda honlapját, ahol erről azt írják, hogy

ha a választópolgár a lakcímét a névjegyzék elkészítése után megváltoztatta, az új lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetője – a bejelentkezéssel egyidejűleg – felveszi a névjegyzékbe, és erről értesítő átadásával tájékoztatja. A helyi választási iroda vezetője haladéktalanul értesíti a korábbi lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjét a névjegyzékből való törlés érdekében.

Magyarul eszerint semmi dolgunk azon túl, hogy bejelentjük az új lakcímet, nem kell külön jeleznünk a lakcímváltozást a választási irodánál, viszont új értesítőt kellene kapnunk arról, hogy felvettek az új lakcmünk szerinti választói névjegyzékbe.

Ha valaki mégsem kap választási értesítőt, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell jelezni a dolgot, aki új értesítőt állít ki.