szerző:
MTI

Bár egy-két órája mégcsak arról volt szó, hogy nőtt az ajkai vörösiszap-tározó északi falának omlási veszélye, most már szinte biztos, hogy beomlik. A környezetvédelmi államtitkár szerint a tározó északi oldalfala le fog szakadni.

Az államtitkár szerint szombat virradóra hét centimétert nőtt a majd félméter széles és 25 méter hosszú repedés, de a mozgási folyamat napközben megállt. Éjszaka viszont a pára és a nedvesség hatására viszont újabb süllyedést és elmozdulást mértek a szakemberek - néhány centimétert szélesedett a repedés, mondta a környezetvédelmi államtitkár az sérült tározó sajtóbejárását megelőzően vasárnap délelőtt. Illés Zoltán ekkor még azt hangsúlyozta, hogy a gátszakadás reális veszélye és kockázata nőtt, de jó esély van arra, hogy a fal csak a Kolontárt kettészelő gát megépítését követően omlik le.

©

At államtitkár legfrissebb tájékoztatása szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó. Az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala ugyanis le fog szakadni  - jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a vörösiszap sújtotta katasztrófatérségben, Kolontár határában. Az államtitkár a térség védekezési munkáit megtekintő sajtóbejáráson hazai és nemzetközi újságírók előtt úgy fogalmazott: "egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia", és most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig. Minden szakember arra számít, hogy leomlik a tározó fala, de az abban tárolt vörösiszapot megpróbálják "mederben" tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni.

Ötszáz méteres védőgát három nap alatt

A mérések alapján mintegy két és fél millió köbméter vörösziszap van a tározókban, állaga sűrűbb annál, mint amely hétfőn öntött el több tíz hektárt, így az esetleges szakadás után arra számítanak, hogy legfeljebb 500-1000 méter távolságig juthatna el az újabb sárlavina. A Kolontárt védő gát "világrekordnak számító idő", három nap alatt készül el, 600 méter hosszú, az alapja 25-30 méter, a koronája 10 méter széles lesz. Az építéséhez 40 ezer köbméter dolomitot szállítanak, és nyitottak egy új földbányát, ahonnan márgás földet szállítanak a védmű építéséhez - mondta Illés Zoltán. 

A Mal Zrt. a megsérült tározó mellett épít ugyan egy hármas körgátat, de az nem tudja megfogni a kiömlő iszaplavinát, ugyanis nincs alapja, nem úgy, mint a katasztrófavédők által épített védműnek. Annak elkészítéséhez ugyanis 50 centi méter mélyen gyalulták le a talajt, amelyre geotextíliát fektettek, és végül erre a rétegre halmozzák fel a követ. Az így elkészített védművet végül földdel borítják majd be. Az államtitkár azt mondta: a Kolontárt kettészelő és a 8-as úthoz vezető gát örökre megmarad, és majd a Torna-patak esetleges áradásától is megvédheti a települést.

További híreket a témában a hvg.hu Percről percre cikkében olvashat!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Ajkai timföldgyár: a termelés újraindítását követelik

Kormánybiztos irányítása mellett az ajkai timföldgyár termelésének haladéktalan újraindítását követeli Székely Tamás, a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, aki hangsúlyozza, hogy a gyártás végleges leállítása tízezer ember megélhetését veszélyeztetné.