szerző:
hvg.hu

Bár Magyarország egyelőre nem élvezi az eurózóna-tagsághoz kapcsolódó előnyöket, a másik oldalon örül, hogy még nem tagja a közös európai pénznemet használó pénzügyi blokknak – erről a helyi lapok beszámolója szerint Orbán Viktor beszélt tegnap máltai útján, egy nappal azután, hogy Írország pénzügyi segélycsomagot fogadott el az EU-tól, az IMF-től, Svédországtól és Nagy-Britanniától.

Orbán Máltán
©

A máltai miniszterelnökkel, Lawrence Gonzival tartott sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő az ír segélycsomaggal kapcsolatban azt mondta, hogy az EU ma már tulajdonképpen egy „kétsebességes” unió, az egyik csoportban az eurózóna tagjaival, a másikban pedig azokkal az országokkal, amelyek nem tagjai a pénzügyi blokknak – írja cikkében a Malta Independent.

Az eurózóna tagjai rájöttek, hogy a válságot súlyosbították azok a tagállamok, amelyek nem tették azt, amit tenniük kellett volna – írja a lap Orbánt idézve, aki a cikk szerint hozzátette, hogy az eurózóna tagjai ezért „büntetést vezettek be” azon tagok számára, amelyek nem tartják magukat a szabályokhoz.

Ennek ellenére Magyarország sajátos körülményei nem teszik lehetővé azt, hogy kihasználja annak előnyeit, hogy nem tagja az eurózónának – írja a lap. Ennek az az oka, hogy Magyarország éveken keresztül „kettős pénznemet” használt az euróban felvett hitelek miatt – teszi hozzá a Malta Independent Orbánra hivatkozva, aki a cikkíró szerint hozzátette, hogy megválasztása után ennek a hitelezési gyakorlatnak véget vetett, de a kár már megtörtént.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról kedden beszámolt a Times of Malta című lap is, amely szintén kitért Orbán megjegyzésére, amely szerint az eurót érintő problémák miatt örül, hogy Magyarország egyelőre nem tagja az eurózónának. A lap kiemeli, hogy a magyar kormányfő mindazonáltal elégedett azokkal az intézkedésekkel, amelyeket az eurózóna tagországai hoztak a közös európai pénznem megerősítéséért.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Az ír kutyaszorító: kihúzza-e mentőcsomag az eurót is a válságból?

A sokáig hezitáló ír kormány a hét végén feltette a kezét és belement, hogy az eurózóna mentőalapjából, illetve az IMF-től, Nagy-Britanniától és Svédországtól összesen mintegy 80 milliárd eurós, három év alatt igénybe vehető mentőcsomagot kapjon. A lépést a többi eurózóna-tagország és a befektetők növekvő idegessége kényszerítette ki. Kérdéses, hogy ezzel vége szakad-e az euró létét fenyegető válságnak.

MTI Gazdaság

Gyorsult az infláció az euróövezetben

Az euróövezetben 1,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves szintű növekedése szeptemberben az augusztusi 1,6 százalékról, elsősorban az energia drágulása miatt, havi összevetésben ismét 0,2 százalékkal nőttek az árak – közölte pénteken az Eurostat.

MTI Világ

Van Rompuy: az euróövezet a túlélésért küzd

Az euróövezet a túlélésért küzd, és ha az euróövezetet nem sikerül életben tartani, azt az Európai Unió sem éli túl - mondta kedden Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.