szerző:
MR1 Kossuth Rádió

Ismét magyar versenyző hozta el az aranyérmet a gyors- és gépíró világbajnokságon gyorsírás kategóriában. Ferencz Zsuzsa, a világ legjobb gyorsírója, a budakalászi önkormányzatnál ügyintéző és jegyzőkönyvvezető, de a versenyekre külön „edzéstervvel” készül.

A munka már a versenyt megelőző hónapokban megkezdődik, de közvetlenül előtte már reggel és este is hallgat és ír.

A siker titka a Radnai Béla-féle több mint százéves egységes magyar gyorsírási rendszer, amely most is megállja a helyét - mondta Ferencz Zsuzsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorban.

Ráadásul az élőszó követése nem is elég, a versenyen fokozódó tempójú diktátum hallható ugyanis, amelynek a vége már egy erős hadarás. A gyorsírást egyébként szótagszámban mérik, és a szakember szerint a különböző nyelvek miatt bizony a feltételek nem mindig egyenlőek.

A világbajnok azt mondja: úgy nyert, hogy nem is adott ki magából mindent, de így sem volt szoros a verseny, itthonról megharcolni a kijutásért szerinte sokkal „véresebb”, komolyabb küzdelem volt, mint a világbajnokságot megnyerni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!