szerző:

Nem kíván állást foglalni Schmitt Pál plágiumgyanús disszertációjával kapcsolatban a Hoffmann Rózsa vezette közoktatási államtitkárság, amely tavaly ősszel főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét hívta fel arra, hogy bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát.

„A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága felhívja a főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét, hogy bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát. (…) A Nemzeti Erőforrás Minisztérium minden olyan esetben, amikor a szakdolgozatírással kapcsolatos visszaélés tudomására jut, kivétel nélkül feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál” – írta tavaly szeptemberi közleményében a Hoffmann Rózsa vezette államtitkárság. Hoffmannék akkor hangsúlyozták: a jövő magyar értelmisége a mostani hallgatókból áll, nem megengedhető, hogy csalás révén jussanak diplomáikhoz.

Schmitt Pál
©

Részben emiatt is szerettük volna, ha az oktatási államtitkárság kommentálja a cikkünket, miszerint a jelenlegi köztársasági elnök 1992-ben benyújtott kisdoktori értekezésének legnagyobb része – lapunk számításai szerint mintegy 180 oldal – egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját. Hoffmann Rózsa államtitkárságán azonban közölték: az ügyben a Köztársaság Elnöki Hivatala az illetékes.

Schmitt Pál hivatala azonban mindezidáig érdemben nem cáfolta, pusztán visszautasította lapunk állításait, az államfő pedig meg sem szólalt még az ügyben.

A hvg.hu cikkei a plágiumbotrányról itt érhetők el.