szerző:
Csikász Brigitta

Örömmel fogadta a filmezéshez használt lőfegyverekről szóló módosító javaslatot a Brad Pitt-film fegyverszakértője. A törvénybe a filmbeli akciókhoz használatos eszközök is külön bekerülnek.

A Brad Pitt zombifilmjének forgatására behozott fegyvereket foglalt le ősszel a terrorelhárítás. Most az egyik fideszes országgyűlési képviselő módosító javaslata próbálja orvosolni az abszurd helyzetet azzal, hogy a filmgyártási célú lőfegyverek bekerülnek az új fegyvertörvénybe.

Mint emlékezetes, 2011 októberében a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy száz éles lőfegyvert – katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat – foglalt le a vecsési vámszabad területen. Ezt követően derült ki, hogy a fegyvereket Brad Pitt Magyarországon forgatott filmjéhez – World War Z – hozták be Nagy-Britanniából.

A TEK lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett, mondván, a magyar szabályok alapján éles lőfegyvereket nem, csak hatástalanítottakat lehetett volna behozni. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azonban elutasította azt, mivel a vámszabad területre beérkezett fegyvereket még az előtt lefoglalták, hogy azokat bárki átvette volna, így büntetőjogi felelősség nem állapítható meg.

A forgatásra szánt fegyverarzenál
©

Gajdos Béla, a film fegyverszakértője szakszerűtlennek minősítette a TEK akcióját, mert mint lapunknak elmondta, megvolt minden engedély a fegyverek Magyarországra hozatalához, amit könnyen ellenőrizhettek volna a terrorelhárítók, ha bekérik a papírokat. A nyomozás megszüntetése után egyébként úgy tudjuk, hogy a TEK senkitől, így a produkciótól sem kért bocsánatot a feleslegesen okozott késedelemért és kiadásokért.

Jogi támogatás az üzletágnak

Éppen a TEK fiaskójával és az évek óta változatlan szabályozással indokolta a hvg.hu-nak Kulcsár József fideszes országgyűlési képviselő azt, hogy a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényhez módosító indítványt nyújtott be február 14-én a filmek gyártásánál használt lőfegyverek tartásának szabályozásához. Indoklása szerint „a művészeti, kulturális és szórakoztatóipari filmalkotások készítésével foglalkozó üzletágak hazai fejlődésének előmozdítása érdekében alkossa meg a ház a kifejezetten ilyen jellegű használatra szánt – úgynevezett filmgyártási célú – lőfegyverekre vonatkozó speciális szabályokat”.

Kulcsár József elmondta, akár már február 20-án elfogadhatja javaslatát a parlament. „Ez csak egy kis finomítás a már elfogadott fegyvertörvényen. Már akkor felvetődött a filmgyártási célú lőfegyverek kérdésének szabályozásának szükségessége, amikor a terrorelhárítók lecsaptak a filmforgatáshoz behozott fegyverekre, és azt a filmszövetség is sürgette” – közölte a politikus. Úgy véli, nem büntethetik a filmszakmát, és többet nem hozhatják olyan helyzetbe, mint Brad Pittéket. „Ennél sokkal nagyobb horderejű dolognak tartom azonban az elfogadott törvényben azt, hogy a fegyverek nyilvántartásával ezután azok nyomon követhetőek lesznek, illetve hogy az engedélyeztetés menetének könnyítésével csökken a bürokrácia is.”

Vaktöltény

A színházi fegyver eddig "a lövedék kilövésére alkalmatlan, csak riasztótöltény (vaktöltény) működtetésére alkalmas eszközként" szerepelt a jogszabályban. Gajdos Béla a TEK akciója után arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy fegyveres akciójeleneteket nem lehet olyan, a magyar szabályok szerint hatástalanított fegyverekkel forgatni, amelyek lövedék kilövésére alkalmatlanok. Ezért az éles lőfegyverek csövére kerül egy szűkítő, amely nem enged mást beletölteni, mint vaktöltényt.

Brad Pitt Esztergomban
©

Ezt a faramuci helyzetet rendezi a módosító indítvány. Az ugyanis azt tartalmazza, hogy a színházi fegyver „kifejezetten vaktöltény működtetésére készült, lőfegyverből kialakított fegyver, amelynek csövét (forgódobját) úgy alakították át, hogy az a fegyverhez eredetileg használható lőszer befogadására nem alkalmas, illetve a csőben elhelyezett szűkítések megakadályozzák űrméretes lövedékek kilövését". Színházi fegyvernek számít még a lövedék kilövésére alkalmatlan gáz- és riasztófegyver, amelyet színházi fegyverként kívánnak használni.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor annak a szervezetnek lehet engedélyezni filmgyártási célú lőfegyver tartását, amely megfelel egy kormányrendeletben meghatározott feltételeknek, és ezentúl joga lesz külön engedély nélkül vaktöltényt készíteni az engedélyezett fegyverhez.

Gajdos Béla a hvg.hu-nak azt mondta, örül a módosításnak, de kíváncsi arra, a szabályozás hogyan működik majd a gyakorlatban. „Ideje volt már rendezni ezt a kérdést és a filmgyártási célú lőfegyvert bevenni a törvénybe.” Ugyanakkor megjegyezte: a megfelelő szabályozás mellett fontos, hogy a jogszabályokat be is tartsák, ugyanis ha nem hozzáértők végeznek fegyverszakértői munkát, akkor az veszélyes is lehet. „Voltak ilyen helyzetek – tette hozzá –, de eddig a szerencsének köszönhetően nem történt baleset.”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HavariaPress/MTI Itthon

Lefoglalta a TEK a Brad Pitt-film forgatására hozott fegyvereket

Szabálytalanul hatástalanított fegyverek tömkelegét foglalták le a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai egy vecsési vámszabad területen. A komoly fegyverarzenált Brad Pitt filmjének forgatására hozhatták Magyarországra.

MTI Shake

Cáfol az NNI: nem hallgatják ki Brad Pittet

Jelenleg nincs olyan adat, amely indokolttá tenné Brad Pitt kihallgatását a lefoglalt fegyverekkel kapcsolatban - jelentette ki Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője pénteken, cáfolva a Blikk információját.

Csikász Brigitta Itthon

"Nagyot hibázott a TEK" - állítja a Brad Pitt-film fegyverszakértője

Lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség azzal a fegyverszakértővel szemben, aki a hazánkban filmet forgató Brad Pitt stábjának intézte a fegyverek behozatalát. Gajdos Béla a hvg.hu-nak elmondta, először fordult elő, hogy a rendőrök így jártak el. Szerinte nem tudták a terrorelhárítók, hogy mi az eljárás egy filmforgatás esetében, el is túlozták az akciót és hatalmas kárt okoztak az országnak.

hvg.hu Itthon

Potyára foglalták le Brad Pitték kellékfegyvereit

A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást a Brad Pitt Budapesten forgatott zombifilmjéhez az országba behozott fegyverek ügyében. A filmkelléknek szánt fegyvereket a Terrorelhárítási Központ komoly akció keretében foglalta le, de a rendőrség most kénytelen visszaadni őket.

hvg.hu Itthon

Túszmentés és kellékfegyverek - ezt tudta idén a kormány szupercsapata

Az Orbán Viktor testőrségének volt vezetője, a Fidesz egykori igazgatója, Hajdú János vezette, kiváltságos helyzetű egységhez, a Terrorelhárítási Központhoz 2011-ben szakmailag érdekesnek mondható akciók fűződtek. A Brad Pitt-produkció fegyvereinek lefoglalása mellett Papp István békefenntartó kiszabadítását könyvelhetik el idei legjelentősebb eredményeik között. Ez utóbbi azonban inkább diplomáciai siker, mint terrorelhárító tevékenység.