Schmitt Pál belebukott a plágiumbotrányba

2012. április 02., hétfő, 13:16 • Utolsó frissítés: 2012. április 02., hétfő, 19:18
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Lemondott köztársasági elnöki pozíciójáról Schmitt Pál. Az államfő - akit múlt csütörtökön fosztott meg a Semmelweis Egyetem szenátusa kisdoktori címétől - napirend előtt szólalt fel a parlamentben, miután egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel. Schmitt azt mondta, hogy az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki, és mivel úgy érzi, jelenlegi személyes ügye inkább megosztja a nemzetet, ezért lemond.

Lemondott köztársasági elnöki pozíciójáról Schmitt Pál, aki az elmúlt napokban adott interjúiban még azt hangoztatta: küzdeni fog, és PhD-dolgozatba kezd, hogy bizonyítson.

Schmitt Pál parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy szerinte megdöbbentő és elszomorító méltánytalanság történik vele, a leleplező cikksorozat szerinte "egy internetes portál titokzatos bloggerének" munkája. Az államfő arról beszélt, hogy szerinte sikerült félrevezetni a közvéleményt, miközben az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Szerinte egyszerűen nem szóltak neki opponensei, ezért nem tüntette fel mindenütt a hivatkozásokat doktori disszertációjában. Újból elmondta, hogy PhD-fokozatot kíván szerezni. További részleteket a parlamenti beszédről itt olvashat.

Schmitt Pálnak írásban kell benyújtania lemondását, a határozatot pedig az Országgyűlásnek kell elfogadnia. A törvény szerint lemondása után 15 napig tölti be a posztot, az új elnök megválasztásáig Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Fotó:

A Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsának indítványára az egyetem szenátusa csütörtökön megvonta a köztársasági elnöktől a doktori címet. Orbán Viktor még a szenátusi döntés előtt azt mondta a Petőfi Népe című újságnak: „a magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam”. Ugyanezt ismételte meg a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel, majd hétfőn a Fidesz frakcióülése előtt is. Mint mondta, senki más nem dönthet a lemondásról, csak Schmitt Pál.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Fotó:

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. Megállapítottuk, hogy Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. Azóta az Index olvasói a megmaradt oldalakból többet azonosítottak más, külföldi szerzők műveiből.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
21 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 4., 19:44 Zugloi_Vagany

Eb ura fakó. Ez vonatkozik, tisztelt magyarok, minden Elnök Úrra és Népére.

2012. április 4., 08:11 rantotta

azért MEGFIGYELHETŐ bizonyos médiumok hvg atv .Lenéző gúnyos sokszor tényleg érdekes hangsúllyal mondott mondatok leírt ferdített vagy lejárató szalagcímek . Nem kicsik. Süt belőlük a függetlenség mi??????!!!

2012. április 4., 08:05 rantotta

WIKIPÉDIA SZERINT A HVG IROM PONTOSAN:
Az újság felvállaltan törekszik a demokrácia őre szerepének betöltésére, és nem kötődik egyik politikai párthoz sem.

NA EZT A HAZUGSÁGOT
ORBÁN VIKTORRÓL ÉS KÖRÉRŐL EGY JÓT SZÓT SEM ÍRNAK VAJON MIÉRT AZÉRT MERT SEMLEGESEK!!

2012. április 4., 08:00 rantotta

Ja és bírom állítólagos erkölcs nevében keresztények húzzák a mércét olyan embere felett aki nem vallásos.Na ez már tényleg sokkkkkk.!!Mindenki saját háza táját söpörjön !

2012. április 4., 07:57 rantotta

Amúgy ha ő fordította le gratula neki már csak a fordításért is.
Az egész hogy egy opponens nem ismerte ezt az anyagot azért nagy kamú!!Én nem veszem be atv igen!!Nem szól másról az ügy egy ember lejáratásáról ja ts-mekkora egy semmilyen főiskola ráadásul nem úgy csak magkapta a doktorit hanem még megkapta hozzá a legkiválóbb minősítést is!! Ja és ez már 92 ben volt nem rendszerváltáskor!!!Demokráciába!!Ja és engem nem érdekel hogy másolta !!Végtére is ne hazudjuk azt hogy vannak nálunk jobb emberek!!Az egész ország lop mutyizik sőt rendszerváltás után fél országot kilóra adták oda maguknak! Ha már Sp lemond akkor Horn Gyula miért nem?????Nevetséges ez a kettős mérce az ellenzéktől az embereket be lehet hülyíteni !!Társadalmat főleg azt sugallva hogy az ország vezetői makulátlan emberek de mindenki tudja hogy egy lumper banda!!!Ne legyünk már naivak ennyire

2012. április 3., 22:02 valodidoktor

Az ügy szempontjából számomra teljesen mindegy, hogy ki és milyen okból robbantotta ki az egészet. Lopott anyagból nem illik doktorálni. Még 20 évvel ezelőtt sem. Utána meg egy intézményi kényszerházasság(SOTE-TF)következményeképpen egy olyan egyetemmel elvitetni a balhét, amelynek köze nincs az egész botrányhoz. Azért az ország első emberétől joggal elvárható lenne, hogy erkölcsileg makulátlan legyen. (És mentálisan képes legyen különbséget tenni mások munkájának lemásolása vagy az önálló gondolatok megfogalmazása között.) Amúgy, semmi bajom vele, de nem megfelelő poszton volt. Üdv: egy hajdani fidesz szavazó.

2012. április 3., 20:18 sírásó

Tisztelt HVG!Kevés munkám van az utóbbi időben.Hogy érzik magukat?

2012. április 3., 17:37 baland75

kissé elhajlik itt már az ügy a HVG felé, bár igaz csak is ők okolhatóak ennek az ügy kirobbantásával és a majdani következményeivel. nos hát "tisztelt" nagy igazság kereső, szarkavaró, oknyomozó újságírók figyelem! adnék tippet egy új botrány és egyben szenzáció hajhász cikkhez. próbálják kideríteni a '90-es évek olaj botrányában szereplő, máig is magas állami tisztséget betöltők, milyen és részesedést és mi minden áron szereztek abban a "vállalkozásban"! ...nem is hiába lettek azok az akták 80 évre titkosítva! ha már az országunk legfőbb emberét ki merték kezdeni, mit nekik bárki is? szánalmas gusztustalan degenerált elmebeteg szarkavaró az összes újságíró! ez az én véleményem!

2012. április 3., 15:53 rantotta

Csak még annyit hogy hvg csoport 75% részével egy 66%-os többségű tulajdonos birtokolja.(2012 ügylet)
Az a bizonyos média guru cég
akik egyértelműen beazonosítható politikai érdekeltségű(német). Voltak is botrányok is régebben nem sikerült politikai függetlenítésű sajtó létrehozni sajnos.Pénz beszél tulaj mondja meg mi legyen ez van!!

2012. április 3., 15:44 rantotta

Azért hálásak lehetnek SP- nek mert a kutya nem ismerné őket ha nem őket teszi bele a doktoriba.

Georgiev-mű apja fasiszta volt amúgy.Persze ez lényegtelen csak ez is tény.Apák bűnéért fiak fizetnek sajnos!!

2012. április 3., 15:41 rantotta

Ha ma lenne az eu választás érvénytelen lenne mostani jogszabályok szerint a szavazás én nem lennénk eu tagok!!
A másik azért az eu brutál piacot és ingyen dolgozó magyar kiskinaiakat kapott mo-val.Majd kiszúrják a szemünket és még fejlesztési pénzeket is megvonják akkor elvárható hogy brutális lobbik és német érdekeltségeket kirúgjuk vagy adóztassuk meg !!
Nézzétek meg az a bizonyos német bank R és az a bizonyos t telefon társaság hogy kapaszkodik az eu-ba!!! Minnél több profitot kivinni innen és szuper nem dumáló gyarmatot teremteni itt!!Azért kell kis magyar nacionalizmus is mert ezt az angolokkal nem csinálja meg senki mert nem engedik őket nem lehet zsarolni minket sajnos igen mert ha ugrálunk pofátlanul megbüntetnek!!Pofa kell ehhez német lobbi ami behálózza a magyarokat azért nem semmi!!! 60 70% német érdekeltségű érdekcsoportok !!Sajnos ez van:Nem vagyok Jobbikos félre ne értsétek!!!

2012. április 3., 12:40 Kosarotatio

A HVG es a magyar sajto kussol arrol a tenyrol, hogy Dr Suchmann Dr Suto mindketto volt MSZMP-s, bunszovetkezetben az ållamugyeszseg es bunuldozo szervek kozremukodesevel Puskås Ocsi Kosa Lajos Oslo Bene Feri Marcali gyåråt 1994 ben hamis Budapest Bank pecsettel, visszadåtumozva, tobbszoros okirathamisitåssal a fotulajdonosok tudta es beleeggyezese nelkul 37Mio Ft ert ( ossz ertek akkor kb 200Mio) eladtåk, elcsaltåk, a penz eltunt, 17 eve harcolok, Dr Suchmann hamisan valott 2011 ben perujrafelvetelen, semmi nem tortenik!A sajto manipulålt, es ok zokognak , hogy nincsen sajtoszabadsåg! Szemet koruppt banda, beleertve a nemet segitsegeklet is!Kosa Lajos Oslo ps. mindenrol a Kaposvåri birosågon lehet olvasni!Egy hires sajtos, egy sajtotåjekozomon azt ajånlotta, hogy havi X osszegert superstart csin¨ål belolem, es mivel nem voltam hajlando trolibusz reklåmot venni, megfenyegetett , hogy a sajto 6 ågu korbåcsåval kicsinål. Puskås Ocsi lepett kozbe es mondta neki hagyd bekeben a Lajost, mert kulonben en kiteregetem a te piszkos dolgaidat!

2012. április 3., 11:47 rantotta

Jól tudni hogy a hvg csoport 75% része Német Tulajdonosé 25% főszerkesztőké stb.
Tehát kell hozni a lapszámot!!Minden áron!Magyarországon általában német média guruk uralják a placcot.Ezeknek nem érdeke csak példányszám növelés és bevétel ez mind üzlet pénz !!Szóval ezzel HVG nem kis példányszám növekedést produkált!Nem dominált emberség se a Magyarország jó hírneve!Megszokhattuk akié a pénz azé a hatalom és hatalom jelen esetben példányszám növekedés! Nem foglalkozik kibe rúg bele jártja le még ha egy országról is van szó!Főleg úgy hogy Német érdekeltségű!!Általában a pénz lapszámnövelés a lényeg!!!Pénzért mindent meglehet venni vagyis sok mindenkit örül az újságíró ha bankszámlája növekszik és sikeres a cég .Tehát profit szentesíti az eszközt!Ez van!!
Nem SP volt a lényeg hanem profit növekedése mert tudjuk valaki mindig jól jár valaki lejáratásából. Nyugodjatok meg most is .Júdáspénzre mindig vannak kapható emberek.(Még ha az jogos vagy jogtalan akkor is). Azért kilóra megvettek minket a németek.Ez persze nem baj csak ez is egy tény és álláspont amiről jó ha tudunk.

2012. április 3., 11:01 rantotta

Vizsgálatra váró diplomák!!Hvg jöhet az ujabb müsor egy kis tipp
Persze tudom nem fidesz de ők nem pampogtak SP ellen annnyira igy ferr

Gyurcsány Ferenc
pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán folytatta, ahol 1984-ben főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaságtudományi Karon egyetemi diplomát szerzett.

Horn Gyula:Don-rosztovi Közgazdasági és
Pénzügyi Fõiskolán szerezte vörös diploma!!!

Mesterházy Ati
1992-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre járt, ahol 1995-ben ahol Általános közgazdasági szakon kiváló Közgazdasági záróvizsgát tett, 1997-ben kitüntetéses közgazdasági oklevelet szerzett Nemzetközi kapcsolatok főszakirányon, Európa, illetve Európa tanulmányok II. mellékszakirányon. 1997 szeptemberétől a BKE Nemzetközi Kapcsolatok PhD-programjának ösztöndíjasa Európai Unió szakosodással, ahol a kutatási területe Az EU regionális és támogatási politikája volt. 1999. január 12-én summa cum laude minősítéssel tette le a doktori szigorlatot a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetemen. 2004-től doktorandusz hallgató a Testnevelési Egyetem doktori képzésén. .

Jávor Pál:
ELTE biológus szakán szerzett diplomát 1997-ben, ugyanitt 2006-ban biológia tudományokból doktorált.

Botka László:
1991-tõl Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanult, ahol 1997-ben tette le az államvizsgát, 2000-ben a szakvizsgát.

Vona Gábor:
Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem szakon végzett, három évig pszichológiát is hallgatott, de csak nagyon rövid ideig dolgozott a tanári pályán

2012. április 3., 10:35 rantotta

1970-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen na ki végzett?
HVG alapítója!!!!
Bagoly mondja verébnek nagyfejű!!

2012. április 3., 10:17 rantotta

kit érdekel SP és az ország már megszokhattuk hogy hvg és érdekcsoportját nem érdekli a lejáratás!!
Azért kíváncsi lennék ebbe a fene nagy szólás szabadság korlátozásba ami hvg propaganda is volt hogy bukhatotttt meg SP.Tisztelt HVG hogy is van ez akkor mégis van szabad szólás szabadság???Pedig eddig önök azt mondták nem lesz?Kérdésem honan jutottak hozzá ehez az anyaghoz?Ki volt besúgó kik az érdekcsoportok.Törvényes keretek között jutottak hozzá?Mert erről mindenki hallgat?Ja nem tudjuk stb mi?

2012. április 3., 10:11 rantotta

Kíváncsi lennék hogy lehet hozzájutni ezekhez az anyagokhoz!!
Nem adnak felvilágosítást erről senki én pl nem tudtam lekérni mert hivatkoznak szem jogokra.
HVG honnan és hogyan tudta ezt lekérni??????
Ez megér egy misét jó volna tudni???

2012. április 3., 08:22 baland75

sajnos ennek az ügynek nem schmitt pál a legnagyobb vesztese! az országunk még alacsonyabbra került még annál is ahová már nem is gondoltuk hogy lehet lejjebb süllyedni. innen kezdve pedig mi, átlag emberek isszuk ennek is a levét. köszönet és hála az ügy degenerált szenzáció hajhász gusztustalan a "nagy igazságot" kereső oknyomozó riporternek és annak a főszerkesztőnek akinek még annyi esze sem volt mint a beosztottjának. legalább ő gondolta volna át mit is fog ez az ügy eredményezni. schmitt lemondott, 1.5milliós fizetést kap élete végéig, stb. vesztett? nem! ő írt 1 doktorit, elfogadták. hibázott? nem! ezek után kedves újságíró és főszerkesztő úr jól érzi magát? miért nem tud kiállni a nyilvánosság elé ahogyan schmitt tette és mondaná: én voltam! én kezdtem kavarni a szart és miattam fog következni minden! országunk miattam fog süllyedni tovább, az egész világ előtt! gratulálok magamnak!

2012. április 3., 00:00 Kalmár Lajos

Komunisták!

Elég legyen most már aztán, a fajtátok úristenit!

Most jön kutyára dér - jön Kövér Laci!

Ellátja a bajotokat, liberálbolsevik csürhe! És ő legalább mindkét oldal által megbecsült személyiség.

Holnap már Dr. Kövér László Köztársasági Elnök Úr!. Holnaptól 5 évig! Hihihi

2012. április 2., 21:17 bela977

epp ez az, h akkor sem volt szabal;yos a dolog, csak 1szeruen nem bukott le. Most se robbant ki volna ennyire, ha nem lenne internet stb. Arra meg, h O nem tudta, h a doktori nem abbol all, h osszeollozok 200 oldalt nem lehet mit mondani. Igy gyakorlatilag barki le tudna doktoralni. 10 millio doktor orszaga lennenk.

2012. április 2., 19:53 István Földi

Véleményem szerint nem kellet volna lemondania a T.köztársasági elnök úrnak. Ebben az országban szokássá vált mindenkit kikezdeni, szégyen ami itt folyik! Az ország első emberét aki az országot képviseli azzal ilyen cirkuszt művelni! Ha annak idején minden törvényes és szabályos volt, akkor most miért nem felel meg? Lennének mások akiknek a körmére kellene nézni, ez jó elterelő"hadművelet,,mert így majd mindenki erre figyel, pedig lenne sokkal fontosabb is amivel foglalkozhatnának. Én nem politizálni kívánok, csupán A MAGÁN VÉLEMÉNYEMET MONDTAM EL.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Schmitt Pál belebukott a plágiumbotrányba
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X