szerző:
MTI

Hétfőtől négynapos látogatáson tartózkodott Budapesten Richard Shelby, Alabama állam republikánus szenátora. A politikus, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, többi között a magyar adósságkezelésről tájékozódott, továbbá Magyarország és az EU politikai, gazdasági kapcsolatáról is megbeszéléseket folytatott - közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége csütörtökön az MTI-vel.

A külképviselet közleménye szerint Richard Shelby találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel, Simor Andrással, a Nemzeti Bank elnökével, parlamenti képviselőkkel, kormánytisztviselőkkel, valamint a bank- és pénzügyi magánszektor és az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselőivel.

A szenátor azért utazott Európába - tudatta a nagykövetség -, hogy a hivatalos intézmények és a magánszektor képviselőinél tájékozódjon a gazdaságról, a pénzügyi szabályozásról, az adósságkezelésről és a kereskedelemről.

Richard Shelby megvitatta a jelenlegi európai gazdasági légkört, az európai fejlemények és a magyar gazdaság kölcsönhatását, valamint Magyarország és az EU politikai és gazdasági kapcsolatát. Mint írták, a szenátor személyes benyomást szeretett volna kapni Magyarország gazdasági helyzetéről és pénzügyi politikájáról.

Horváth János (Fidesz), az Országgyűlés korelnöke egyhetes egyesült államokbeli látogatását összegezve március 20-án arról beszélt az MTI-nek, hogy átmenetiek a félreértések a magyar-amerikai kapcsolatokban, amelyek a közeljövőben kiigazíthatóak. A politikus hangsúlyozta, hogy a félreértés oka a torzítások sorozata, a felületes tájékozódás, valamint az, hogy "Amerikában élő ismert személyek tájékoztatása meghallgatásra talál".

A korelnök hangsúlyozta, az amerikai magatartás lényege, hogy Amerika stabilitást kíván. Úgy gondolják, hogy Magyarország akkor boldogul, ha stabilitás van - mondta. Úgy fogalmazott: "Most azt a félreértést egyengetjük ki, hogy a jelenlegi magyar átalakulás a választások során és után a stabilitás, a megbékélés útja, nem pedig az ellenkezője, ahogy azt a rossz szándékú magyarázók állítják."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!