szerző:
hvg.hu

A KDNP nevében a képviselői mandátum összeférhetetlenségének kérdéséhez nem szólt hozzá, csak a javadalmazás ügyében szólalt fel a délelőtti Fidesz-KDNP közös frakcióülésen, ahol azt az országgyűléshez benyújtott fideszes javaslatot kifogásolta, amely szerint nem lehet több alkalmazásban egy képviselő - mondta Rubovszky György, a KDNP képviselője a keddi frakcióülést követő rögtönzött sajtótájékoztatón, amelyen elismerte, hogy szót emelt a képviselői fizetések ügyében.

Rubovszky György parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy amíg ezt a KDNP által kifogásolt kérdést nem rendezik, addig pártja nem tudja megszavazni az országgyűlési törvényhez benyújtott módosító indítványokat. Rubovszky hangsúlyozta, hogy a hvg.hu frakcióülésről megjelent cikkében megjelentekkel ellentétben ő nem kérte a szavazás elhalasztását, csak további egyeztetéseket, és abban bízik, hogy alkalmazni tudják azt a házszabály-módosítást, amit decemberben fogadtak el, és amely szerint az alkotmányügyi bizottság olyan zárószavazás előtti módosítót is beterjeszthet, amely tartalmi ügyeket érint, nem csak a koherenciazavart. Abban bízik, mondta, hogy az országgyűlési törvény zárószavazásáig rendezni tudják a vitás kérdéseket.

Rubovszky György
©

Az ügy előzménye, hogy Kovács Zoltán fideszes képviselő a parlament előtt fekvő törvénytervezethez olyan módosító indítványt nyújtott be, amely lényegében kizárja, hogy a képviselőknek más javadalmazásuk, tehát állásuk legyen. Rubovszky sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a KDNP szeretné, ha az országgyűlésre vonatkozó szabályokat "ne meccs közben módosítanák", azaz ne 2013. január 1-jén lépjen hatályba a jogszabály, hanem már csak a következő országgyűlésre vonatkozzon.

A képviselői fizetés nagysága ügyében is megszólalt a frakcióülésen, ismerte el a sajtótájékoztatón Rubovszky, ám szerinte itt a saját és nem a KDNP véleményét mondta el. Rubovszky azt mondta, ő arról beszélt, hogy helytelen a képviselői fizetést a helyettes államtitkári fizetéshez kötni, hiszen a kormány alkalmazásában állók szolgálati lakást, autót kapnak, márpedig esetükben nagyrészt a harmincas éveikben járó fiatalokról van szó, miközben a képviselők között több olyan is akad, aki már a hatvanadik évét is betöltötte. Rubovszky szerint méltánytalan, hogy a frakcióülésen többen tréfa tárgyává tették felvetését, mondván, hogy az idősebbek legszívesebben újra fiatalok volnának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!